Premiul I, Stories
Alain Schroeder
Belgia, pentru National Geographic
Urangutanii din Indonezia sunt grav amenințați din cauza dispariției continue a pădurilor tropicale, fiind în pericol critic de dispariție. Pe măsură ce exploatarea forestieră, mineritul și producerea de ulei de palmier se intensifică, urangutanii se trezesc ușor-ușor alungați din
habitatul lor natural. Organizații precum Programul de Conservare a Urangutanului de Sumatra (SOCP în engleză) îngrijesc urangutanii rătăciți, răniți sau aflați în captivitate, cu scopul de a-i reintroduce în sălbăticie. Îngrijitorii umani preiau rolul maternal pe care îl joacă
femelele de urangutan până ce puii împlinesc șapte sau opt ani, când și-ar părăsi în mod natural mamele în sălbăticie.
Mai multe „mame-substitut” îi transportă pe urangutanii orfani la o școală din pădure unde îi vor învăța să se urce în copaci, la Centrul de Carantină SOCP din Sumatra.
Fahzren, un urangutan mascul de 30 de ani, este supus unei verificări medicale de rutină la centrul de carantină.
Un veterinar o poartă în spate pe Diana, o femelă urangutan de 8 ani, pentru eliberarea finală în sălbăticie, în Rezervația Naturală Jantho de Pădure de Pin, în Sumatra
Premiul II, Stories
Brent Stirton
Africa de Sud, Getty Images, pentru National Geographic
Pangolinii sunt mamifere cu pielea cu solzi și, chiar dacă uneori sunt greșit considerați reptile, sunt chiar mai strâns înrudiți cu câinii și urșii decât furnicarii și tatu. Trăiesc pe tot cuprinsul Asiei și în unele părți din Africa. Solzii de pangolin sunt extrem de râvniți în unele țări asiatice pentru fabricarea de leacuri tradiționale, iar carnea este considerată o delicatesă. Se estimează că cel puțin un milion de pangolini au fost uciși de braconieri în ultimii zece ani. Toate speciile de pangolin sunt protejate, iar două dintre ele se află în prag de extincție.
Un pangolin Temminck învață din nou să sape după mâncare, lângă Harare, Zimbabwe, după ce a fost salvat din mâinile traficanților. Un bărbat se pregătește să sacrifice un animal într-un restaurant unde un kilogram de carne de pangolin se vinde pentru aproximativ 376 de dolari americani, în Guangzhou, China. Agenți de poliție stau alături de o captură de 3600 de kg de solzi de pangolin, în Abidjan, Coasta de Fildeș. Un vraci la a șasea generație și soția lui macină solzi de pangolin împreună cu ierburi, în Duong Lam, Vietnam.
Premiul III, Stories
Peter Mather
Canada
Glutonii sunt animale solitare și sperioase care trăiesc în tundra izolată și pădurile acoperite de zăpadă de la latitudinile nordice ale Europei, Asiei și Americii de Nord. Pot călători până la 25 de kilometri pe zi în căutare de hrană. Prădători tenaci, omoară animale mai mici, cum ar
fi iepurii și rozătoarele, dar pot încerca și să doboare o pradă mai mare dacă este rănită, să profite de leșurile de mari dimensiuni și să sape în viziunile subterane pentru a mânca animale aflate în hibernare. Labele mari care seamănă cu încălțămintea de iarnă și cojocul de blană hidrofobă le prind numai bine pentru viața în zăpadă.
Biologul specializat în glutoni Tom Glass face o poză dinților unui gluton, pentru a fi folosită în identificare și verificarea stării de sănătate, în timpul unei operațiuni de atașare a zgardelor cu GPS, în North Slope, Alaska, SUA.
Un gluton se deplasează cu ușurință, în mijlocul unei furtuni de zăpadă în North Slope.
Un gluton se deplasează în fugă de-a lungul unei creste muntoase din Munții Brooks, Alaska. Vânătorul Quiyaan Harcharek poartă o parka tivită cu blană de gluton în timpul unei vânători de glutoni în North Slope.
Expoziția este organizată de Fundația World Press Photo din Olanda, în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, cu suportul Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău.