Вы здесь

CPJ: Numărul jurnaliștilor asasinați pentru activitatea lor profesională s-a dublat în lume în 2020

24 декабря 2020
732 просмотра
Numărul jurnaliștilor uciși pentru munca lor a crescut de două ori în acest an, sporind prin urmare și numărul total al cazurilor de omor împotriva lucrătorilor din domeniul mass-media, constată Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) într-un raport publicat recent.
 
Potrivit sursei, cel puțin 30 de jurnaliști au fost uciși pentru activitatea lor în 2020. Din numărul acestora au fost înregistrate 21 de omoruri în semn de răzbunare, în comparație cu 10 cazuri similare anul trecut. Totodată, numărul deceselor din perioada când au avut loc ciocniri armate sau schimburi de focuri a scăzut la cel mai mic nivel din  ultimii 20 de ani.

„Este îngrozitor faptul că numărul cazurilor de asasinare a jurnaliștilor s-au dublat în ultimul an, iar această creștere reprezintă un eșec al comunității internaționale de a face față flagelului impunității”, a declarat Joel Simon, directorul executiv al CPJ, potrivit unui comunicat al organizației.

Cele mai multe cazuri de asasinare a jurnaliștilor au avut lor în Mexic și Afganistan, arată raportul organizației. 

Mexic este considerată de mult timp cea mai periculoasă țară pentru jurnaliștii din emisfera occidentală. Doar anul acesta, cel puțin cinci jurnaliști au fost uciși în această țară, patru dintre ele încadrându-se în categoria represaliilor.  

La nivel mondial, cel mai des suspectate de uciderea jurnaliștilor au fost grupurile criminale. În același timp, raportul trece în revistă și cazurile „deosebit de îngrozitoare”, cum ar fi condamnarea la moarte a jurnalistului iranian Ruhollah Zam pentru instigare la violenţă în timpul protestelor antiguvernamentale din 2017, anunțată, la mijlocul lunii decembrie, de televiziunea de stat iraniană. 

EFECTUL COVID

La nivel global, în 2020, trei jurnaliști au fost uciși pe câmp de război sau din cauza unor schimburi de focuri  – cel mai mic număr de cazuri înregistrate începând cu anul 2000 și până în prezent. Autorii raportului explică acest fapt prind reducerea conflictului din Orientul Apropiat și restricțiile de călătorie impuse din cauza pandemiei de Covid-19. 

CPJ mai investighează decesele a cel puțin 15 jurnaliști din acest an pentru a stabili dacă ele au avut loc în timpul exercitării profesiei. Raportul CPJ vizează perioada 1 ianuarie - 15 decembrie 2020. 

„Faptul că cazurile de asasinare sunt în creștere, iar numărul jurnaliștilor închiși în întreaga lume a atins un număr record ne demonstrează clar că libertatea presei este atacată fără precedent în plină pandemia globală, când informațiile difuzate sunt esențiale”, continuă Joel Simon. „Trebuie să ne unim pentru a inversa această tendință  de groază”, concluzionează el.