Вы здесь

Twitter, despre blocarea a 70.000 de conturi afiliate QAnon: „Difuzau conţinuturi periculoase pe scară largă"

12 января 2021
742 просмотра
Platforma de social media Twitter a anunţat, pe 11 decembrie, că a „suspendat în mod permanent" 70.000 de conturi afiliate QAnon - o mişcare conspiraţionistă pro-Trump implicată în revoltele recente din Washington - încă de vineri, când a decis să blocheze definitiv contul preşedintelui în exerciţiu Donald Trump, acuzat că şi-a încurajat susţinătorii să perturbe validarea de către Congres a victoriei democratului Joe Biden la alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie, scrie hotnews.ro cu referire la AFP.

„Aceste conturi difuzau conţinuturi periculoase, asociate QAnon, pe scară largă", explică Twitter într-un comunicat, precizând că mulţi indivizi aveau mai multe conturi.

Tot luni, Amazon a înlăturat reţeaua social media Parler de pe serverele sale.

Gigantul tehnologic reproşează acestei reţele sociale, populară în rândul adepţilor QAnon şi al altor susţinători ai lui Donald Trump, că a permis proliferarea mesajelor problematice după asaltul de săptămâna trecută asupra Capitoliului.

Nu este prima oară când reţelele de social media încearcă să-i strunească pe conspiraţionişti. La începutul lunii octombrie, înaintea alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie în SUA, Facebook a suprimat conturi aparţinând acestora.

Twitter şi YouTube au luat atunci măsuri similare. Dar după asaltul asupra Capitoliului, care a şocat întreaga ţară, afectând imaginea SUA pe plan internaţional, giganţii tehnologici au trecut la măsuri radicale.

Facebook a anunţat luni că nu va ridica suspendarea contului lui Donald Trump şi că va retrage toate mesajele conţinând sloganul „Stop furtului", la răspândirea căruia a contribuit preşedintele american în exerciţiu pe reţelele sociale, după ce l-a acuzat pe contracandidatul său democrat că ar fi „furat" scrutinul prezidenţial fără să aducă dovezi convingătoare.

Reţeaua conservatoare Parler - înlăturată de pe platformele de descărcare a aplicaţiilor Apple şi Google - denunţă că este ostracizată şi a depus luni o plângere împotriva Amazon. Aceasta consideră că suspendarea sa este motivată politic şi din dorinţa de a reduce concurenţa în beneficiul Twitter.

Cele trei mari companii digitale reproşează Parler o politică prea laxistă faţă de mesajele care încurajează violenţa. „Parler nu poate sau nu doreşte să identifice şi să elimine rapid acest conţinut", afirmă Amazon într-un mesaj transmis luni seara AFP.