Вы здесь

​Emisia a trei posturi TV din Ucraina, sistată în baza unui decret semnat de președintele Vladimir Zelenski

03 февраля 2021
578 просмотров
Furnizorii de servicii media 112 Ucraina, NewsOne și ZIK din Ucraina au încetat să emită pe teritoriul țării vecine, începând cu 2 februarie, după ce președintele ucrainean Vladimir Zelenski a dispus aplicarea sancțiunilor împotriva proprietarului posturilor de televiziune, parlamentarul Taras Kozak, și a activelor sale din domeniul audiovizual,  scrie agenția rusă TASS. Programele celor trei canale pot fi în continuare vizionate pe YouTube. 

Sistarea posturilor TV a avut loc în baza unui decret semnat de șeful statului, prin care a fost pusă în aplicare decizia Consiliului Securității și Apărării Naționale cu privire la sancționarea furnizorilor pentru un termen de cinci ani.

Documentul prevede „anularea sau suspendarea licențelor și a altor permisiuni a căror obținere sau deținere sunt considerate drept condiție pentru efectuarea unui anumit tip de activitate, interzicerea utilizării frecvențelor radio din Ucraina, încetarea furnizării de servicii pentru retransmiterea/distribuirea programelor TV”. De asemenea, prin decret au fost blocate activele canalelor TV, a fost interzisă retragerea de capital în afara țării și suspendată îndeplinirea obligațiilor economice și financiare, fiind aplicate și alte interdicții economice.

Prin decretul său, Zelenski a aplicat și sancțiuni împotriva proprietarului posturilor de televiziune, deputatul Taras Kozak din partidul Platforma Opoziției – Pentru Viață (în orig., Оппозиционная платформа - За жизнь). Parlamentarul va avea drepturi limitate în privința utilizării averilor pe care le deține și alte restricții economice, pe un termen de cinci ani.

Reprezentanții posturilor de televiziune 112 Ucraina, NewOne și ZIK au calificat decizia președintelui ucrainean drept „represiuni politice îndreptate împotriva mass-mediei incomode” și susțin că se vor adresa în instanță.

Portalul Strana.ua precizează că este vorba de o decizie fără precedent, fiind pentru prima dată în Ucraina când unele dintre cele mai mari canale de știri sunt închise fără procese judiciare și desfășurarea unor anchete, și pentru că președintele Vladimir Zelenski a introdus sancțiuni personale împotriva unui cetățean ucrainean, deși legea prevede că doar străinii sau apatrizii cad sub incidența acesteia. Publicația reține și comentariul șefului Serviciului de Securitate al Ucrainei,  Ivan Bakanov, care a calificat hotărârea drept „un pas consecvent al autorităților ucrainene în lupta împotriva agresiunii hibride rusești”. 

El a declarat că blocarea televiziunilor nu are nicio legătură cu restricționarea libertății de exprimare. „Există o mare diferență între libertatea de exprimare și retorica directă anti-ucraineană. Libertatea de exprimare se încheie acolo unde există semne de încălcare a integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei", a spus Bakanov.

Novoie Vremea din Ucraina susține că posturile de televiziune vizate ar avea legătură cu omul de afaceri Victor Medvedciuk, iar sursele jurnaliștilor afirmă că decizia privind sancționarea posturilor a fost discutată la administrația prezindențială încă în octombrie 2019. Medvedciuk neagă însă afilierea cu televiziunile vizate. Presa mai scrie că președintele rus Vladimir Putin ar fi nașul fiicei omului de afaceri de la Kiev.