Вы здесь

Reporteri fără frontiere a depus o plângere penală în Germania, împotriva Prințului Moștenitor al Arabiei Saudite

03 марта 2021
583 просмотра
Reprezentanții organizației Reporteri fără frontiere (RSF) au depus o plângere penală, pe 1 martie, la Procuratura Generală din Germania, care îl vizează pe Prințul Moștenitor saudit Mohammed Bin Salman și alți oficiali saudiți de rang înalt ce s-ar face responsabili de „crime împotriva umanității”, scrie rsf.org. Potrivit organizației, plângerea relevă „caracterul răspândit și sistematic al persecuției jurnaliștilor” din Arabia Saudită, în special reținerea arbitrară a 34 de angajați din media și asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi.
 
 
Organizația a depus plângerea penală la adresa procurorului general al Curții Federale de Justiție din Karlsruhe, în care a descris cu lux de amănunte „crimele împotriva umanității comise împotriva jurnaliștilor din Arabia Saudită”. Documentul are peste 500 de pagini și vizează 35 de  cazuri ce țin de jurnaliști: cazul editorialistului saudit ucis Jamal Khashoggi și al altor 34 de jurnaliști care au fost închiși în Arabia Saudită. În plângere se invocă numele a cinci suspecți care ar fi responsabili de crime.
 
În document se mai arată că jurnaliștii vizați sunt victimele crimelor împotriva umanității în conformitate cu Codul german al crimelor împotriva dreptului internațional. „Cele 35 de cazuri detaliate în plângere dezvăluie un sistem care amenință viața și libertatea oricărui jurnalist din Arabia Saudită, în special a celor care se pronunță public împotriva guvernului saudit”, susțin reprezentanții RFS.
 
„Deschiderea oficială a unei anchete penale în Germania cu privire la crimele împotriva umanității din Arabia Saudită ar fi o premieră mondială”, a declarat directorul RSF Germania, Christian Mihr. „Solicităm procurorului general să purceadă la o analiză a situației, în vederea lansării unei anchete oficiale de urmărire penală și emiterii mandatelor de arestare”, a adăugat reprezentantul organizației.
 
RSF a considerat că sistemul judiciar german este cel mai potrivit pentru a lansa o astfel de plângere, întrucât legislația locală conferă jurisdicție asupra principalelor infracțiuni internaționale comise în străinătate, iar instanțele germane au demonstrat deja disponibilitatea și dorința de a urmări criminalii internaționali. 
 
Recent, serviciile americane au dezvăluit că Prinţul Moştenitor al Arabiei Saudite, Muhammad bin Salman, ar fi aprobat o operaţiune în Istanbul pentru capturarea sau uciderea jurnalistului disident Jamal Khashoggi, asasinat în 2018, scrie digi24.ro.  
 
Riadul a recunoscut în cele din urmă că acesta a fost comis de agenţi saudiţi despre care spune că ar fi acţionat singuri şi fără a primi ordine.