Вы здесь

Guvernul Marii Britanii a elaborat un plan de sporire a protecției mass-mediei

15 марта 2021
932 просмотра
SGuvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a publicat un plan de acțiuni privind sporirea protecție jurnaliștilor față de violență și intimidare, potrivit pressgazette.co.uk. Printre altele, planul include asigurarea accesului forțelor de ordine la responsabili de comunicarea cu presă pe subiecte privind securitatea jurnaliștilor. 

Potrivit documentului, abuzul asupra jurnaliștilor britanici care se află în exercitarea atribuțiilor profesionale vor includ aplicarea forței cu pumnul, amenințarea cu cuțitul, reținerile violente și amenințările cu moartea. „Libertatea de exprimare și presa liberă sunt fundamentul democrației noastre, iar jurnaliștii trebuie să-și poată desfășura munca fără a fi amenințați”, a afirmat primul ministru al Marii Britanii, Boris Johnson. 

Potrivit sursei, elaborarea unui plan de acțiuni privind siguranța jurnaliștilor a fost printre prioritățile Comitetului Național pentru Siguranța Jurnaliștilor, care reunește reprezentanți din industria media, ai guvernului și ai poliției. Prima întâlnire la acest nivel a avut loc în iulie anul trecut. 

Astfel, polițiștilor li se va asigura acces către colaboratori din rândul forțelor de ordine responsabili de comunicarea cu jurnaliștii pe probleme de securitate.

Ziariștii mai scriu că poliția britanică se angajează, de asemenea, să colaboreze cu Uniunea Națională a Jurnaliștilor și Societatea Editorilor pentru a perfecționa pregătirea polițiștilor atât în ​​ceea ce privește investigarea infracțiunilor împotriva jurnaliștilor, cât și capacitățile reprezentanților media să informeze de la evenimentele ce se desfășoară în masă. 

La nivel guvernamental, Departamentul pentru Digitalizare, Media, Cultură și Sport va examina posibilitatea lansării unui fond de siguranță pentru situații excepționale, destinat jurnaliștilor, și va publica o strategie a alfabetizării media pentru a ajuta publicul să înțeleagă mai bine rolul lor în societate.

În privința rețelelor sociale, reprezentanții executivului britanic susțin că amenințările împotriva jurnaliștilor vor intra sub jurisdicția unui viitor proiect de lege privind siguranța online, care va solicita de la platformele sociale o protecției mai bună a utilizatorilor. Astfel, rețelele sociale, cum ar fi Facebook și Twitter, ar putea fi obligate să răspundă cu promptitudine la plângerile privind amenințările la adresa siguranței jurnaliștilor.

Sursa foto: wiltshire999s.co.uk