Вы здесь

Un jurnalist polonez riscă 3 ani de închisoare pentru că l-a numit „idiot” pe președintele țării

23 марта 2021
350 просмотров
Jurnalistul și scriitorul polonez Jakub Zulczyk este inculpat și riscă o pedeapsă de 3 ani de închisoare după ce l-a numit „idiot” pe președintele polonez Andrzej Duda, scrie Digi24.ro cu referire la BBC.
 
Jakub Zulczyk, un cunoscut jurnalist și scriitor din Polonia, 37 de ani,  l-a catalogat ca fiind „idiot” pe președintele Poloniei într-o postare pe Facebook, din luna noiembrie a anului trecut, acuzându-l că nu înțelege procesul electoral american, după ce Andrzej Duda i-a transmis un mesaj de felicitare lui Joe Biden pe Twitter.

Președintele polonez a scris pe 7 noiembrie: „Felicitări lui Joe Biden pentru succesul campaniei prezidențiale. Pe măsură ce așteaptă nominalizarea de la Colegiul Electoral, Polonia este determinată să întrețină parteneriatul strategic Polonia-SUA la un nivel și o calitate înalte, pentru o alianță și mai puternică”. 

Referindu-se la acest mesaj, Jakub Zulczyk a scris că a studiat politica americană cu un deosebit interes și că „n-am auzit vreodată de o nominalizare a Colegiului Electoral”. „Joe Biden este al 46-lea președinte al SUA. Andrzej Duda e un idiot”, a adăugat jurnalistul.

Jurnalistul a spus că a aflat de aceste acuzații prin intermediul presei.

Jakub Zulczyk a devenit cunoscut prin romanul „Orbit de lumini (Blinded by the Lights)”, apărut în 2014, care a stat la baza unui serial cu același nume produs de HBO Europe.

În Polonia, insultarea liderilor de stat și a religiei este considerată infracțiune, iar textul a fost numit de procurorul de caz ca fiind „ofensator” și „de neacceptat”.

Sursa foto: Jakub Żulczyk /Piotr Małecki /East News