Вы здесь

O jurnalista ucraineană de la Europa Liberă a câștigat la CEDO un proces legat de protejarea surselor

01 апреля 2021
451 просмотр
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a dat cîștig de cauză jurnalistei ucrainene de la Europa Liberă Natalia Sedletska, într-un proces legat de protejarea surselor jurnaliștilor de investigație, scrie europalibera.org.

Sedletska, care moderează programul TV Scheme, s-a adresat Curții după ce un tribunal ucrainean a decis în 2018 că procurorii de la Kiev pot avea acces la datele stocate în telefonul ei mobil pe o perioadă de 17 luni, ca parte a unei anchete privind o presupusă divulgare a unor secrete de stat.

CEDO a spus în decizia sa că protejarea surselor jurnalistice e una din pietrele de temelie ale libertății presei.

Emisiunea moderată de jurnalista ucraineană a difuzat câteva reportaje de investigație în care era vorba de mai multe oficialități de rang înalt de la Kiev, între care și procurorul-general Iuri Lutsenko.

Președintele Europei Libere/Libertatea, Jamie Fly, a spus că aceste posturi de radio aplaudă decizia CEDO, care protejează confidențialitatea comunicațiilor jurnalistice și impune limite puterii executive, adăugând: „munca jurnaliștilor de investigație e prin natura ei dificilă și deseori primejdioasă. Sănătatea unei democrații poate fi măsurată prin protecția unor asemenea jurnaliști, care dă publicului puterea de trage la răspundere autoritățile pentru acțiunile lor”.

Sursa foto: atlanticcouncil.org