Вы здесь

Freedom House: „Atacurile asupra democrației se intensifică pe măsură ce autocrația se răspândește în Europa și Eurasia”

04 мая 2021
351 просмотр
Liderii statelor din Europa și Eurasia subminează democrația pentru a rămâne la putere, resping normele democratice și promovează sisteme alternative și autoritare de conducere, constată Freedom House în raportul Națiuni în tranziție (din eng. Nations in Transit), ediția din 2021. Organizația cu sediul la Washington publică anual un astfel de raport cu privire la starea democrației în regiunile lumii aflate în tranziție.
 
În ediția din acest an, autorii raportului explorează în ce măsură țări precum Ungaria și Polonia, care au realizat o tranziție mai largă către democratizare în anii ‘90, în prezent, „semnalează aprofundarea autocrației”. „Nu sunt anomalii, ci parte a unei schimbări sistemice către autoritarism în Europa și Eurasia, care ar putea avea implicații globale. Liderii antidemocratici învață unii de la alții cum să consolideze puterea și să suprime disidența politică, evitând în același timp pedepsele din partea instituțiilor internaționale”, scrie în raport.
 
Potrivit datelor, nivelul de democrație a scăzut consecutiv timp de 17 ani, iar numărul țărilor clasificate drept democrații s-a redus până la punctul cel mai jos de la lansarea raportului, în anul 1995. Documentul arată că liderii care au ales formele antidemocratice de guvernare urmează strategii similare: „Prim-ministrul Viktor Orbán, în Ungaria, a fost pionierul unui model de reprimare a mass-mediei independente, care s-a răspândit de atunci în Polonia și Serbia, partidele de guvernământ din Ungaria și Polonia intensificând atât atacurile asupra comunității LGBT, cât și asupra grupurilor etnice și minoritare religioase, încearcând să suprime statul de drept prin atacuri asupra independenței judiciare”.
 
„Răspândirea autocrației în Europa și Eurasia are implicații de anvergură, nu doar pentru regiune, ci și pentru lume”, a declarat Michael J. Abramowitz, președintele Freedom House.
 
În Rusia și Belarus, pe care raportul le clasifică drept regimuri autoritare consolidate, represiunea s-a intensificat considerabil în ultimul an. Cel mai comun tip de regim în Eurasia rămâne cel autoritar consolidat. Totuși, Armenia este singurul regim autoritar semiconsolidat din Eurasia, în timp ce Georgia, Moldova și Ucraina sunt singurele regimuri hibrid sau de tranziție din această subregiune. Potrivit cercetării, democrații în Eurasia nu există. Totodată, în pofida faptului că a suferit cel mai puternic declin din ultimul deceniu, Europa Centrală rămâne cea mai performantă subregiune, iar cel mai răspândim regim aici este democrația consolidată. Bulgaria, Polonia și România sunt singurele democrații semiconsolidate din Europa Centrală și de Est, iar Ungaria rămâne singurul regim hibrid/de tranziție.

Mai multe detalii, aici.

Sursa foto: Freedom House