Вы здесь

​Mai multe restricții pentru presa din Belarus. Lukașenko a promulgat noi amendamente la legislația cu privire la presă și întrunirile în masă

24 мая 2021
445 просмотров
Jurnaliștii din Belarus nu vor mai putea reflecta în direct acțiuni în masă neaprobate de autorități și nu vor avea dreptul să organizeze sau să participe la manifestații atunci când își exercită atribuțiile profesionale, potrivit noilor amendamente legislative, aprobate de autorități, informează agenția Belta.by. Președintele belarus Alexandr Lukașenko a semnat, pe 24 mai, proiectele de legi prin care se modifică legislația cu privire la presă și evenimentele în masă.
 
Documentele aprobate prevăd extinderea listei informațiilor a căror distribuire este interzisă în mass-media și pe resursele online. În special, este interzisă publicarea datelor sondajelor de opinie publice, care se referă la situația socio-politică, efectuate fără acreditările necesare. De asemenea, conform noilor prevederi, jurnaliștii nu vor mai putea include hyperlinkuri către materialele care conțin informații interzise.
 
Potrivit amendamentelor, procurorul general, cei din Minsk și din regiuni au obținut dreptul de a restricționa accesul la resursele de Internet și publicațiile online prin intermediul cărora sunt difuzate informații ce vizează promovarea activității extremiste sau care fac apel la astfel de acțiuni, precum și alte informații distribuirea cărora poate dăuna intereselor naționale. Restricționarea accesului la resursele media ar putea fi completată inclusiv în baza deciziilor unei comisii interdepartamentale cu privire la securitatea în domeniul informațional.

De asemenea, pe lângă o decizie a instanței de judecată, activitatea instituției media poate fi oprită și în baza unei decizii a Ministerului Informațional (de exemplu, în cazul emiterii a două sau mai multe avertizări la adresa redacției sau fondatorilor instituției media).

Sunt prevăzute și măsuri în privința „diminuării influenței străine” asupra pieței informaționale din Belarus. Astfel, cetățenii străini, apatrizii și persoanele juridice cu capital străin nu vor avea dreptul să dețină instituții media în Belarus, indiferent de perioada când a fost fondată o instituție media sau alta. 
 
Totodată, jurnaliștii ar putea fi lipsiți de acreditările legale, dacă redacția la care ei activează a încălcat procedura cu privire la acordarea acreditării sau a difuzat informații care nu corespund realității și care discreditează reputația organizației care a oferit acreditarea reprezentanților presei sau dacă comite deliberat un act ilegal în activitatea sa profesională.

Autoritățile din Belarus vor putea restricționa și accesul către clonele portalurilor web blocate anterior.

În plus, se interzice relatarea în direct a evenimentelor în masă care are loc cu încălcarea ordinii stabilite și care sunt difuzate pentru popularizarea și propagarea acțiunilor respective. Mai mult, jurnaliștii, aflați în exercitarea funcției, nu vor putea să apară în calitate de organizatori sau participanți ai evenimentelor de masă.

Majoritatea prevederilor vor intra în vigoare într-o lună, după publicarea lor în monitorul oficial.

În ultima perioadă, în Belarus s-au intensificat acțiunile autorităților de reprimare a mass-mediei opozante și critice față de actuala putere, în frunte cu șeful statului, Alexandr Lukașenko. Pe 23 mai, fostul redactor-șef al canalului de Telegram Nexta, Roman Protasevici, a fost reținut de organele de drept din Minsk, după ce avionul în care zbura acesta din Grecia spre Lituania a fost deturnat. La începutul săptămânii trecute, autoritățile din Belarus au blocat și accesul către portalul Tut.by, critic la adresa puterii, și au inițiat un dosar penal pe numele administrației site-ului, pe evaziune fiscală.

Sursa foto: Tut.by