Вы здесь

​Newsweek România și Libertatea, anchetate în urma unei plângeri penale a primarului Daniel Băluță

31 мая 2021
555 просмотров
Primarul Daniel Băluță din sectorul 4 București a depus o plângere penală pe redacțiile Newsweek România și Libertatea, susținând că jurnaliștii ar fi fost implicați într-o acțiune de șantaj, după ce au publicat materiale ce îl vizează pe funcționarul public. Articolul abordează o presupusă fraudă de fonduri și licitații publice, informează Platforma Consiliului Europei pentru protecția jurnaliștilor

Newsweek România a publicat articolul pe 15 martie 2021, iar o zi mai târziu, Libertatea a preluat materialul. 

Ulterior, procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au citat și au chemat semnatarii articolelor și redactorii-șefi ai Newsweek România și Libertatea pentru interogare. Pe 20 mai, la DIICOT a fost audiat Cătălin Tolontan, directorul ziarului Libertatea, pentru preluarea articolului din Newsweek România. 

Consiliul Europei notează că Tolontan „a devenit ținta unei campanii de calomniere”, deoarece în timp ce jurnaliștii interogați au fost obligați să semneze acorduri de nedivulgare a datelor cu procurorii, unele mijloace de informare au obținut acces la plângerea penală și au publicat doar anumite date din document.

Jurnaliștii de la Newsweek România, care au publicat materialele în care este vizat primarul, au fost interogați pe 21 mai.

Newsweek România a precizat că documentele în baza cărora a fost scris articolul au fost obținute din surse publice și respinge acuzațiile aduse de primar.