Вы здесь

​Un tribunal din Filipine a respins acuzațiile de calomnie împotriva jurnalistei Maria Ressa

07 июня 2021
709 просмотров
Un tribunal din Filipine a respins acuzațiile de calomnie cibernetică împotriva jurnalistei Maria Ressa, după ce reclamantul pe acest caz a renunțat la plângere, scrie Institutul Internațional de Presă (IPI)

Reclamantul, omul de afaceri Wilfredo Keng, susține că a renunțat la acest dosar pentru a se concentra pe „acordarea ajutorului în lupta cu pandemia“. Maria Ressa a fost acuzată de calomnie online atunci când a postat pe Twitter screenshoturi ale unui articol din 2002, de pe Philstar.com, în care se menționa că Wilfredo Keng ar fi avut vreo legătură cu asasinarea unui politician local.

Acuzațiile au fost aduse în baza unei noi legi privind calomnia, care a intrat în vigoare în 2012, cu doar patru luni după ce Rappler a publicat ancheta respectivă. În iunie 2020, Maria Ressa și fostul cercetător Rappler Reynaldo Santos Jr. au fost condamnați pe un alt dosar de calomnie online. Și în acest caz reclamantul a fost Wilfredo King. 

Ambii au fost condamnați pe acest dosar, însă rămân în libertate, cazul fiind judecat în prezent în apel. 

Maria Ressa este una dintre cele mai cunoscute jurnaliste din Filipine, cofondatoare și directoare executivă a site-ului de știri și investigații Rappler. Portalul este cunoscut pentru criticile aduse președintelui filipinez Rodrigo Duterte. De-a lungul timpului, Ressa a fost ținta mai multor hărțuiri de ordin juridic, drept răspuns la materialele sale critice la adresa guvernării. 

În prezent, ea este vizată în alte opt cauze aflate în instanță, legate de presupuse încălcări ale legislației fiscale și celei cu privire la proprietate străină. De asemenea, ea figurează într-un al treilea dosar legat de calomnie online. Conform unor estimări, Maria Ressa riscă să fie condamnată la aproape 100 de ani de închisoare dacă i se va recunoaște vina pe toate capetele de acuzare.

Directorul adjunct al IPI, Scott Griffen, a salutat noutatea cu privire la clasarea unui dosar de calomnie și este de părere că și celelalte acuzații ar trebui să fie anulate. Maria Ressa face parte din Comitetul executiv al IPI.

Născută în Filipine, Ressa a crescut în SUA și s-a întors în țara natală în anii `80, după căderea regimului autoritar al lui Ferdinand Marcos. Fostă jurnalistă CNN, în 2012 ea a pus bazele site-ului Rappler, unul dintre puținele instituții media locale critice la adresa administrației Rodrigo Duterte.

Sursa foto: ned.org