Вы здесь

Agenda CJI pentru luna iulie

01 июля 2021
932 просмотра
Echipa Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) încă e la datorie pentru a vă informa despre noutățile din domeniul mass-media, monitorizările presei în campania electorală, dar și pentru a organiza în continuare instruiri pentru jurnaliști.
 
  • Centrul de Drept al Femeilor (CDF), în colaborare cu CJI, organizează în perioada 15-16 iulie programul de instruire „Jurnaliștii pe terenul violenței în familie. Cum relatăm profesionist despre acest fenomen?”. Jurnaliștii din presa scrisă, online, radio sau TV se pot înregistra până pe data de 9 iulie, completând acest formular. După instruire, participanții vor avea la dispoziție trei luni ca să documenteze și să realizeze cel puțin un material jurnalistic pe tema violenței în familie. Cele mai bune 5 materiale vor fi premiate cu câte 8.000 de lei.
 
  • Trei echipe mixte de jurnaliști de pe ambele maluri ale Nistrului vor beneficia de consultanță internațională și națională pe parcursul lunii iulie. Echipele vor primi câte un suport financiar în valoare de 1.500 de euro pentru realizarea materialelor multimedia în cadrul proiectului „Jurnaliști din dreapta și stânga Nistrului creează conținut multimedia”.
 
  • CJI continuă să monitorizeze comportamentul mass-mediei în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Rezultatele monitorizării vor fi lansate săptămânal în cadrul conferințelor de presă. În total sunt monitorizați 10 radiodifuzori: Moldova 1, Prime TV, Publika TV, Jurnal TV, RTR Moldova, NTV Moldova, Primul în Moldova, Pro TV, TV8 și TV6.
 
  • Iar despre monitorizările Consiliului Audiovizualului la capitolul electoralei, precum și deciziile autorității, vă vom informa pe portalul Media Azi. În emisiunea lunii vom aborda reacția CA la petițiile expediate de CJI în baza rapoartelor de monitorizare a celor zece televiziuni.
 
  • Mediacritica va încheia primul sezon al Podcastului cuMINTE cu o ediție în care vom puncta top 10 lecții învățate pe parcursul acestui an, sub motto-ul „Filtrează cuMINTEa trează!”. Tot în luna iulie vom publica un comentariu despre marcarea corespunzătoare a știrilor și articolelor de opinie pe portalurile informaționale.
 
  • Departamentul Politici și Legislație Media va continua să urmărească situația legislativă din sfera mass-media și va oferi consultații juridice gratuite jurnaliștilor și instituțiilor media. De asemenea, răspunsuri la întrebările de ordin legal ale jurnaliștilor veți afla în rubrica „Juristul Presei”.
 
  • În baza sesizărilor înregistrate de telespectatori prin intermediul platformei T(V)E Privește!, CJI a întocmit și transmis spre examinare Consiliului Audiovizualului trei petiții. Petițiile vizează difuzarea conținutului comercial mascat și incitarea la ură fondată pe intoleranță sau pe discriminarea pe criterii de sex și orientare sexuală. CJI va monitoriza modul în care CA va reacționa la petiţiile adresate şi va informa publicul despre deciziile luate.
 
  • La Școala de Studii Avansate în Jurnalism continuă campania de admitere pentru anul de studii 2021-2022. Dacă vrei să faci o schimbare în carieră, crezi că domeniul în care ești specializat merită mai multă atenție în presă și vrei să scrii despre domeniul tău de expertiză, ai curiozitate, perseverență, ambiție, curaj, spirit de observație și dorință de a face jurnalism de calitate, expediază CV-ul, o scrisoare de motivare și alte documente pe adresa info@scoaladejurnalism.md. Tot în această lună, pe data de 13 iulie, studentele ȘSAJ își vor susține public lucrările finale.
Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, accesați pagina noastră www.media-azi.md. De asemenea, ne găsiți pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent MoldovaMedia Azi și MediacriticaTwitterTelegram și Instagram.
 
Activitățile CJI sunt susținute financiar în principal de către Deutsche Welle Akademie/ Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania, USAID, UK Aid, Internews, Fundația Soros-Moldova, Misiunea OSCE în Republica Moldova, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în Republica Moldova, Suedia și Uniunea Europeană.