„Statele Unite au o responsabilitate aparte față de jurnaliștii afgani care au creat un spațiu de informare vibrant și au reflectat evenimentele din țara lor pentru mass-media internațională", a declarat directorul executiv al CPJ, Joel Simon. „Administrația Biden poate și ar trebui să facă tot ce îi stă în putință pentru a proteja libertatea presei și pentru a apăra drepturile reporterilor, fotografilor și lucrătorilor mass-media afgani care se află într-o situație vulnerabilă”, a completat Joel Simon.
CPJ susține că a înregistrat și a verificat cazurile a circa 300 de jurnaliști afgani care încearcă să se salveze, iar cazurile altor câteva sute se află în curs de examinare. Reprezentanții organizației au precizat că, din cauza deteriorării situației de securitate la aeroportul din Kabul, puține persoane au reușit să urce în avion pe o cursă spre SUA sau într-o țară terță, unde cererile de vize pot fi procesate. Comitetul a precizat că marea majoritate a jurnaliștilor care se află sub amenințări se ascund.
De exemplu, la momentul publicării declarației, jurnaliștii afgani care colaborează cu The New York Times, The Washington Post și The Wall Street Journal nu au reușit să urce la bordul navei care a zburat peste hotare.
CPJ a adăugat că pledează demult, la nivel internațional, pentru acordarea vizelor de urgență pentru jurnaliștii care activează în zonele de risc „pentru a evita răspunsurile temporare sau improvizate atunci când apar noi amenințări”.
Până în prezent, CPJ a înregistrat și verificat 45 de cazuri de prioritate ale jurnaliștilor afgani în cazul cărora amenințarea talibanilor este evidentă și iminentă. În ultimele 24 de ore, CPJ a primit 475 de cereri suplimentare de asistență prin e-mail, care sunt în curs de revizuire.
Un membru al talibanilor, în fața Aeroportului Internațional Hamid Karzai din Kabul, Afganistan, 16 august. Sursa foto: Reuters