Вы здесь

​Reporteri fără Frontiere, despre promisiunile Taliban cu privire la activitatea mass-media în Afganistan

18 августа 2021
871 просмотр
Organizația Reporteri fără Frontiere (RSF) trece în revistă principalele promisiuni ale talibanilor cu privire la activitatea mass-media, tratându-le cu scepticism după acțiunile acestora din guvernarea anterioară și reieșind din schimbările care se atestă în prezent în Afganistan.

RSF îl citează pe unul dintre reprezentanții oficiali ai Taliban, Zabihullah Mujahid, precum că „în perioada de guvernare a talibanilor nu vor exista niciun fel de amenințări sau represalii împotriva jurnaliștilor”. Declarația a fost făcută pentru RFS pe data de 15 august, când talibanii au anunțat că au preluat controlul în Kabul și întreaga țară.

Reprezentanții organizației tratează însă cu o doză de scepticism promisiunile talibanilor, amintind de acțiunile mișcării din trecut. De exemplu, în raportul RSF din 2009 se concluziona că „guvernarea talibanilor din 1996 până în 2001 a fost o perioadă întunecată în istoria Afganistanului”. Potrivit RFS, atunci a fost interzisă activitatea tuturor instituțiilor mass-media cu excepția Voice of Sharia, care nu difuza altceva decât propagandă și programe religioase”.

RSF susține că, totuși, trebuie tratate cu atenție noțiunile pe care le utilizează Taliban în declarațiile sale cu privire la activitatea mass-media. „Vom respecta libertatea presei deoarece reportajele mass-mediei vor fi utile societății și vor putea ajuta la corectarea erorilor pe care le admit liderii (...), Prin această declarație pentru RSF, noi declarăm întregii lumi că conștientizăm rolul important al mass-mediei", a spus Mujahid.

Reprezentanții RFS se întreabă în ce măsură comunitatea internațională ar putea avea încredere în declarațiile lor și dacă într-adevăr a avut loc o schimbare în politicile mișcării. Răspunsul lor este că „timpul va arăta”.

RSF l-a întrebat și Mujahid și despre posibilitatea de a transcrie promisiunile cu privire la presă într-o formă scrisă prin care se vor obliga să respecte principiile în raport cu mass-media. „Suntem într-o perioadă de tranziție și va fi mai bine să așteptăm câteva zile, dar sunt de acord. Oricum, jurnaliștii care lucrează pentru mass-media de stat sau private nu sunt criminali și niciunul dintre ei nu va fi urmărit penal. În opinia noastră, acești jurnaliști sunt civili și, mai mult, sunt tineri talentați care constituie bogăția noastră. Nu vor exista amenințări împotriva lor. Dacă unii jurnaliști au rămas în unele zone acasă asta se întâmplă din cauza războiului. În curând  ei vor putea lucra ca înainte. Avem nevoie de ei pentru a «schimba» climatul de frică care domină în prezent în țară”, a răspuns Mujahid.

Cât privește femeile jurnaliste, Mujahid susține că va fi stabilit un cadru legal pentru chestiunile legate de îmbrăcăminte - utilizarea Hijabului – „astfel încât femeile să nu fie deranjate pe stradă și la locul lor de muncă”. „Dar, până la adoptarea acestor prevederi scrise, le rog să rămână acasă, fără stres și fără teamă. Le asigur că se vor întoarce la slujbele lor”, a precizat reprezentantul Taliban.

RSF scrie că, după retragerea americanilor și altor trupe străine din Afganistan, în jur de 100 de instituții media și-au încetat activitatea în legătură cu avansarea talibanilor. Totodată, în afară de instituțiile media din capitală, angajații cărora vin la serviciu, mass-media funcționează în conformitate cu condițiile stabilite de noua guvernare. În Kandahar, un post de radio deja și-a schimbat denumirea în „Vocea Șariei”, denumirea folosită de cunoscutul post de radio taliban din 1996 până în 2001. 

În Afganistan sunt înregistrate cel puțin opt agenții de știri, 52 de canale TV, 165 de posturi de radio și 190 de publicații tipărite (cotidiene, săptămânale și lunare). Potrivit ultimelor date ale Federației Afgane a Media și Jurnaliștilor, în Afganistan activează în total 12.000 de colaboratori media. Centrul pentru Protecția Jurnalistelor Afgane (CPAWJ) raportează că 1.741 de femei lucrează pentru mass-media afgane, dintre care 764 activează în provinciile Kabul, Herat și Balkh. 

Afganistanul se află pe locul 122 din 180 de țări în Indexul mondial al libertății presei 2021 al RSF.

Potrivit Institutului Internațional de Presă, 26 de jurnaliști au decedat în 2021 în lume, dintre care cei mai mulți în Afganistan - trei femei și trei bărbați. 

Sursa foto: RFS