Вы здесь

Agenda CJI pentru luna septembrie

01 сентября 2021
2643 просмотра
Echipa Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) revine în forță cu multe activități și emoții pentru noul an academic. Vă invităm să participați activ la evenimentele pe care le organizăm pentru jurnaliști, pedagogi, dar și pentru publicul larg.
 
  • Pe data de 9 septembrie, invităm jurnaliștii responsabili de scrierea și gestionarea proiectelor în cadrul instituțiilor media să participe la o nouă discuție informală, de această dată cu Angela Vacaru, specialistă regională în Monitorizare și Evaluare, Europa și Eurasia, din cadrul Internews. În cadrul întâlnirii, Angela Vacaru va discuta despre instrumentele de monitorizare și evaluare a rezultatelor, identificarea metodelor de măsurare și demonstrarea impactului. Jurnaliștii interesați sunt rugați să se înregistreze din timp, completând acest formular.
 
  • De asemenea, la sfârșitul lunii septembrie, și jurnalistul Vitalie Cojocari de la ProTV București va avea o întâlnire informală cu jurnaliștii de la Chișinău, în cadrul căreia se va discuta despre jurnalismul TV – prin ce transformări trece și cum să ne adaptăm noilor tendințe. Vitalie Cojocari va elucida aceste aspecte prin prisma experienței sale de la ProTV București.
 
  • Pe 17 septembrie, CJI va aduna la Chișinău profesori de Educație pentru media, experți locali și străini pentru a participa la primul forum de educație media - Moldova Media Literacy Forum. Participanții vor pune în discuție ultimele evoluții în domeniul educației media, iar experții vor împărtăși experiența țărilor vecine și vor analiza perspectivele acestei noi discipline în Republica Moldova. Profesorii/oarele sunt încurajați/te să se înscrie la eveniment cât mai curând.
 
  • În cadrul proiectului „Jurnaliști din dreapta și stânga Nistrului creează conținut multimedia” vor fi publicate patru produse multimedia, realizate de echipe mixte de jurnaliști de pe ambele maluri ale Nistrului. Materialele vor viza problemele sociale și culturale de interes comun, contribuind în același timp la creșterea încrederii și îmbunătățirea dialogului dintre reprezentanții mass-media.
 
  • Pe portalul Media Azi veți putea urmări o emisiune despre prioritățile noii guvernări pe domeniul mass-media, iar jurnalista Aneta Grosu va semna un comentariu despre starea presei din Republica Moldova la 30 de ani de independență.
 
  • Portalul Mediacritica vă va informa în continuare despre abaterile pe care le identifică în știrile și reportajele din presă, iar jurnalista Tatiana Corai va reaminti, în cadrul unei analize, despre regulile-cheie de documentare și consultarea mai multor surse la scrierea unei știri, mai ales în era Stories și TikTok.
 
  • Prin intermediul platformei T(V)E Privește! continuăm să recepționăm plângeri din partea telespectatorilor care să ne sesizeze despre anumite cazuri pe care le consideră neconforme cu etica, deontologia și prevederile legale. În urma analizei de conținut, CJI va trimite notificări redacțiilor pentru a le remedia. În cazul în care abaterile vor persista, CJI va expedia petiții la Consiliul Audiovizualului. 
 
  • Departamentul Politici și Legislație Media va menține în câmpul atenției situația legislativă din sfera mass-media și va oferi consultații juridice gratuite jurnaliștilor și instituțiilor media. De asemenea, va continua întreținerea rubricii „Juristul Presei” pe portalul Media Azi, unde veți afla răspuns la multe întrebări juridice ale jurnaliștilor. În această lună, lansăm și o ediție video a rubricii.
 
  • Noul an academic la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism va începe pe 13 septembrie. În această lună, studenții și studentele ȘSAJ vor urma cursurile primului modul - Introducere în Jurnalism, Știrea și Reporteria și Interviul. În perioada 24-26 septembrie va fi organizat un boot camp pentru absolvenții școlii, intitulat „Dezvăluirea nevăzutului: metode și instrumente pentru investigații digitale mai sigure”. Instructoarea evenimentului va fi Laura Ranca de la Tactical Tech, România și invitata specială Anca Toader de la BBC Media Action.
 
Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, accesați pagina noastră www.media-azi.md. De asemenea, ne găsiți pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent Moldova, Media Azi și Mediacritica; Twitter, Telegram și Instagram.

Activitățile CJI sunt susținute financiar în principal de către Deutsche Welle Akademie/ Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania, USAID, UK, Internews, Ambasada SUA la Chișinău, Fundația Soros-Moldova, Misiunea OSCE în Republica Moldova, Fondul Canadian pentru inițiative locale (CFLI), Ambasada Regatului Ţărilor de Jos în Republica Moldova, Suedia și Uniunea Europeană.