Вы здесь

AccesNow // Câte cazuri de blocare a Internetului au fost înregistrate în lume în prima jumătate a anului 2021

22 сентября 2021
980 просмотров
În prima jumătate a anului 2021, Access Now, organizația care apără drepturile digitale ale oamenilor la nivel global, a înregistrat circa 50 de cazuri de deconectare a Internetului în 21 de țări, întreruperi care „interferează cu libertatea de opinie și de exprimare, accesul la informații și libertatea de întrunire”. Informațiile se regăsesc într-un raport al Acces Now și sunt valabile pentru perioada ianuarie – mai.

AccesNow relatează că, de la începutului anului 2021, regimurile autoritare au operat o serie de blocări a Internetului „pentru a opri protestele și a reduce disidența la tăcere”.  

Autorii raportului au identificat și unele cazuri de blocare a Internetului care s-au extins din anul 2020 până în 2021. De exemplu, locuitorii din Jammu și Cașmir (regiune administrată de India) au avut parte de cea mai lungă perioada fără acces la rețea – din data de 4 august 2019 până pe 5 februarie 2021. Organizația susține că în regiune au loc în continuare deconectări periodice de acest fel. Potrivit AccesNow, același lucru este valabil și pentru Etiopia, care a deconectat peste 100 de milioane de oameni de la rețeaua Internet timp de două săptămâni, pe perioada pandemiei de COVID-19. Din noiembrie 2020, autoritățile au întrerupt accesul la Internet în regiunea Tigray.

Un alt caz menționat în raport se referă la Myanmar, unde armata locală a restabilit conexiunea pentru opt localități din statele Rakhine și Chin, în februarie 2021, dar înainte de asta nouă localități au fost deconectate de la rețea, începând cu iunie 2019.

Autorii raportului mai trec în revistă cazurile de blocare a platformelor online cu scopul de a controla informația difuzată și a zădărnici procesele electorale. Spre exemplu, în cazul alegerilor din Uganda, președintele Museveni a blocat Facebook după ce platforma a suspendat o rețea de conturi proguvernamentale care ar fi răspândit dezinformare. În mod similar, în martie, guvernul rus a încercat să restricționeze traficul de pe Twitter, deoarece compania a refuzat să șteargă conturile pe care guvernul a dorit să le elimine.

Autoritățile din Iran, Cuba, Ciad, Kazahstan, Iordania, Myanmar și multe alte țări care întrerupt sau au blocat în totalitate accesul la Internet în timpul protestelor. Acces Now menționează că guvernele folosesc întreruperile rețelei ca instrument nu numai pentru a contracara și dezarticula protestul în sine, ci și pentru a ascunde încălcările drepturilor omului care sunt în mod obișnuit legate de proteste, în special în țările cu regimuri autoritare sau democrații slab dezvoltate.

Datele privind blocarea platformelor sociale sau blocarea totală a Internetului cu scopul de a controla fluxul de informații care circulă online sunt monitorizate de 256 de organizații din 106 țări ale lumii, care și-au unit eforturile în cadrul coaliției globale #KeepItOn.

 

Mai multe detalii aici.