Вы здесь

​Reporteri fără Frontiere a semnalat ONU și OSCE despre cazurile de violență împotriva jurnaliștilor care au reflectat protestele din Kazahstan

14 января 2022
862 просмотра
Organizația Reporteri fără Frontiere (RSF) anunță că a solicitat Națiunilor Unite (ONU) și Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) să examineze „escaladarea alarmantă a violenței și obstacolelor” la care sunt supuși jurnaliștii ce încearcă să relateze despre protestele continue din Kazahstan și utilizarea de către guvern a forței letale pentru a le suprima.

Printre victimele din rândul angajaților instituțiilor mass-media se numără șoferul unui echipe de filmare a Almaty TV, împușcat mortal în timp ce se deplasa după un convoi oficial. Echipa de filmare se îndrepta spre primăria din Almaty, cel mai mare oraș al Kazahstanului, când mașina lor a fost atacată în apropiere de Piața Republicii în jurul orei 23:00, pe 6 ianuarie. Murathan Bazarbaev a murit pe loc, iar operatorul echipei de filmare Diasken Baitibaev s-a rănit la un braț, două degete fiindu-i amputate.


Murathan Bazarbaev. Sursa foto: Almaty TV

RFS scrie că echipa postului TV proguvernamental a fost invitată de primarul din Almaty, care a vrut să înregistreze un mesaj în care să asigure cetățenii că ordinea publică a fost restabilită în oraș, după ce protestele din ziua precedentă au degenerat în dezordini în masă. „Pe fondul ciocnirilor tot mai mari dintre grupurile violente și forțele de securitate cărora li s-a spus că pot folosi cartușe de luptă fără avertisment, a existat o creștere alarmantă a cazurilor de obstrucție și violență împotriva jurnaliștilor care au încercat să reflecte protestele și «operațiunile de curățare» mortale”, scrie RSF. 

„Este din ce în ce mai periculos pentru jurnaliști să relateze situația de la fața locului, așa cum demonstrează uciderea unui angajat al unui canal de televiziune. (…) Este necesar în mod urgent ca comunitatea internațională să reacționeze. Acesta este motivul pentru care am decis să transmitem ONU și OSCE această notă privind deteriorarea periculoasă a situației libertății presei. De asemenea, facem apel la autoritățile kazahe să permită reporterilor străini să intre în țară pentru a reflecta evenimentele și să se abțină de la orice tentativă de cenzurare a reportajelor”, a declarat Jeanne Cavelier, șefa biroului RSF pentru Europa de Est și Asia Centrală.

CAZURILE DE AREST

Lukpan Ahmediarov, redactor al săptămânalului regional Uralskaia Nedelia, a fost arestat în timp ce se îndrepta spre oficiul din orașul Oral pe 7 ianuarie. El a fost arestat timp de 10 zile pentru „participarea la o demonstrație nesancționată”. Apelul său a fost respins pe 10 ianuarie. Potrivit RSF, Ahmediarov a fost și anterior interogat de poliție.


Lukpan Ahmediarov. Sursa foto: rus.azattyq.org

Darîn Nursapar, editorul site-ului Altaynews din regiunea de est a Kazahstanului, a fost reținut pe 7 ianuarie. Deși ȘîgîsAkparat, compania media de stat care deține site-ul web, a interzis tuturor jurnaliştilor săi să participe la acțiunile protestatarilor, Nursapar a decis că este datoria lui profesională să reflecte evenimentele. El a fost condamnat la 15 zile de închisoare la două zile după ce a fost arestat acasă.

În unele cazuri, autoritățile nici nu au prezentat motivele pentru arestarea jurnaliștilor. În orașul Aktobe, poliția a percheziționat, pe 9 ianuarie, apartamentul lui Ardak Erubaeva, o reporteră de la site-ul de știri independent Orda, și a luat-o fără a oferi nicio explicație. Eliberată la ora 2:00 noaptea a doua zi după interogatoriu, ea a motivat arestarea prin reflectarea manifestațiilor din zilele precedente și criticile la adresa primarului orașului. Stanislav Obișcenko, un reporter independent din Almaty care lucrează pentru postul de televiziune de stat rus RT, a fost reținut în mod similar pe 8 ianuarie, timp de câteva ore. 

CAZURI DE VIOLENȚĂ 
 
RSF menționează că, pe lângă arestarea arbitrară, jurnaliştii sunt expuşi şi violenţeloe fizice din partea forţelor de securitate. Un bărbat în uniformă a tras mai multe focuri în picioarele a doi jurnaliști pe 8 ianuarie, în fața morgii din Almaty. Este vorba de Vasili Polonski, reporter al postului de televiziune rus Dojdi (TV Rain), care a filmat cum un bărbat aplica forță fizică asupra unei alte persoane, și Vasili Krestianinov de la site-ul de investigații The Insider. Ambii au scăpat nevătămați după acest incident.


Sursa foto: TV Rain

Fotograful independent Almaz Toleke a ajuns la spital după ce a fost împușcat în picior, când soldații au deschis focul asupra mașinii sale în timp ce realiza un reportaj la Almaty în noaptea de 5 ianuarie. Deși avea toate actele necesare pentru a se afla în stradă în ore interzise majorității cetățenilor, el a început să se panicheze și a accelerat viteza când soldații i-au ordonat să se oprească. 

Esenjol Elekenov, un reporter stagiar la Uralskaya Nedelya, a fost nevoit, de asemenea, să solicite îngrijiri medicale după ce a fost bătut în timpul arestării sale și apoi reținut timp de trei ore în orașul Oral, pe 5 ianuarie. 

RSF precizează că și grupuri de protestatari sunt responsabili pentru unele cazuri de violență împotriva jurnaliștilor. În după-amiaza zilei de 5 ianuarie, protestatarii au luat cu asalt o clădire din Piața Republicii din Almaty, care găzduia birourile a cinci posturi TV - canalele de stat Kazahstan și Khabar, canalele private proguvernamentale Eurasia și KTK, precum și Mir 24, un canal gestionat de către Comunitatea Statelor Independente, o organizație interguvernamentală regională. Protestatarii au jefuit birourile, au distrus echipamentele, au închis angajații în oficiile lor timp de aproape o oră înainte de a-i elibera, după care au incendiat clădirea.

Clădirea în care se află televiziunea Kazahstan. Sursa foto: Ren TV

Fotoreporterul site-ului de știri Vlast.kz Almaz Kaisar îi filma pe manifestanți în Almaty, pe 5 ianuarie, când a ajuns să fie înconjurat de persoane care purtau măști și erau înarmate cu bastoane. Deși purta o vestă de presă, el a fost suspectat că lucra pentru serviciile de securitate cu scopul să-i identifice pe manifestanți prin fotografierea lor. Alți participanți au încercat să-l apere, dar protestatarii i-au luat telefonul mobil și l-au distrus. Pentru a relata evenimentele în continuare fără să fie observat, a fost nevoit să-și scoată vesta, deși acest lucru este impus de lege. Farhat Abilov, un alt fotograf care lucra pentru ziarul săptămânal Ak Zhaik, a fost insultat și bătut de protestatari în timp ce filma confruntările cu poliția în orașul Atyrau, în aceeași zi.

Doi jurnaliști de la agenția de presă KazTAG au fost, de asemenea, ținta demonstranților din Almaty - Saniya Toiken, corespondentul Radio Azattyq (serviciul kazah al radiodifuzorului american Radio Free Europe/Radio Liberty, cu sediul în Praga) în Aktau și Ruslan Prianikov, fotograf de la agenția de presă AFP, rănit la picior când a fost doborât accidental de o mașină în timp ce reflecta demonstrațiile din Almaty în noaptea de 4 ianuarie.

Protestele din Kazahstan au izbucnit la 2 ianuarie 2022, după o creștere a prețurilor la gaze. Manifestațiile s-au extins în majoritatea celor mai mari orașe din țară și au devenit violente. Președintele Kasîm Jomart Tokaev a declarat stare de urgență și a făcut remanieri în structurile guvernamentale și cele de securitate, înlocuindu-l pe fostul președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, din funcția de șef al Consiliului de Securitate. Presa locală mai scrie că autoritățile au arestat zeci de mii de protestatari. 

Sursa foto: AFP