Вы здесь

Curtea Supremă din Polonia a denunţat interdicția impusă jurnaliștilor care vor să relateze situația migranților de la frontiera polono-belarusă

20 января 2022
688 просмотров
Curtea Supremă din Polonia a denunţat drept „incompatibilă” legea care interzice accesul presei în zona frontalieră polono-belarusă, unde jurnaliştii sunt împiedicaţi să relateze despre criza migraţiei în curs de şase luni, în motivarea unui verdict consultat miercuri, scrie Digi24.ro cu referire la AFP.

Drept răspuns la tensiunile cu Belarus şi la apariţia la graniţa sa a migranţilor care încercau să ajungă în UE, Polonia a construit un gard de sârmă ghimpată şi a comasat mii de soldaţi de-a lungul celor 400 km ai frontierei polono-belaruse.

De asemenea, Varşovia a impus în septembrie stare de urgenţă de-a lungul frontierei, ale cărei prevederi au fost prelungite, la expirare, după trei luni, de un ordin ministerial care blochează accesul jurnaliştilor,  dar şi al organizaţiilor umanitare, împiedicându-le astfel să le acorde ajutor migranţilor care rătăcesc în păduri pe temperaturi de multe ori sub zero grade.

Constituţia garantează „libertatea de circulaţie pe teritoriul Poloniei”, dar şi „de a aduna şi difuza informaţii”, a subliniat Curtea Supremă în decizia sa luată marţi, 18 ianuarie.

În ceea ce priveşte media, „nu este justificat să consideri că acest grup profesional reprezintă o ameninţare pentru demersurile întreprinse” de stat, au estimat judecătorii.

Curtea Supremă a fost sesizată asupra acestei chestiuni după arestarea de către poliţie, la sfârşitul lui septembrie, a doi jurnalişti de la canalul Arte şi a unei jurnaliste de la AFP, care au ajuns dintr-o eroare de navigaţie în zona interzisă. După o detenţie de peste 24 de ore, jurnaliştii au fost judecaţi şi condamnaţi de un tribunal local. Reclamantul a cerut amenzi de 500 de euro pentru fiecare dintre ei, dar judecătorul a decis o pedeapsă cu avertisment.

Camera penală a Curţii Supreme s-a opus de asemenea „oricărei restricţii la protejarea demnităţii umane, a vieţii şi a tratamentului umanitar”, în condiţiile în care numeroase ONG-uri şi instituţii internaţionale s-au plâns de imposibilitatea de a acorda ajutor migranţilor în dificultate şi uneori în pericol de a-şi pierde viaţa.

Curtea supremă în Polonia nu are dreptul de a anula acte legislative, dar „decizia sa trebuie luată în considerare de tribunalele de drept comun în cazul unor procese similare”, a explicat miercuri, pentru AFP, Konrad Siemaszko, expert juridic al Fundaţiei Helsinki pentru drepturile omului.

Sursa foto: SN.PL