Вы здесь

Dunja Mijatović a cerut autorităţilor belaruse să înlăture obligativitatea de acreditare a jurnaliştilor

19 июня 2014
1660 просмотров
Reprezentanta OSCE pentru libertatea presei Dunja Mijatović s-a arătat îngrijorată în privinţa creşterii numărului de amenzi aplicate jurnaliştilor din Belarus care lucrează fără acreditare. Despre aceasta se spune într-un comunicat de presă al OSCE, dat publicităţii pe 17 iunie curent, informează portalul mediafreedomwatch.org cu referire la baj.by.
 
"Sunt îngrijorată, deoarece această practică poate realmente să-i împiedice pe jurnalişti să-şi facă meseria, a declarat Mijatović. Decizia instanţei de judecată în cazul jurnalistului freelancer Andrei Meleşko, amendat cu aproximativ 325 Euro pentru că lucrează pentru Radio Raciya cu sediul în Polonia, fără a avea acreditare, subliniază necesitatea soluţionării imediate a acestei probleme.

În afară de sancționarea lui Andrei Meleşco, reprezentanta OSCE aminteşte de alte două decizii similare luate în cazul jurnaliștilor Ales Zalevski şi Alexandru Denisov (de la Belsat TV cu sediul în Polonia), precum și despre avertizările pe care mai mulți jurnalişti le-au primit pentru faptul că colaborează cu mijloacele de informare în masă de peste hotare, fără a avea acreditare, menţionează sursa citată.

"Acreditarea nu trebuie să fie o licenţă pentru activitate, iar lipsa acesteia nu trebuie să-i limiteze pe jurnalişti în dreptul lor de a activa şi a-şi exprima liber opinia, a menționat oficialul OSCE. – Jurnaliştii trebuie să aibă condiții egale de a profesa meseria, inclusiv dreptul de a căuta şi de a distribui informaţia”, a mai spus Dunja Mijatović.

Reprezentanta OSCE a informat, de asemenea, că pe 5 iunie a adresat Ministrului Afacerilor Externe, Vladimir Makei, o scrisoare în care a solicitat să fie reexaminată cerinţa privind acreditarea jurnaliştilor.

Potrivit aceleiaşi surse, în anul 2008, Biroul Reprezentantului OSCE pe problemele libertăţii presei şi-a arătat îngrijorarea pe marginea unor puncte din proiectul de lege privind mass-media (actualmente în vigoare în Belarus), în special a celor care prevăd un sistem complex de înregistrare a instituțiilor media şi de acreditare a jurnaliştilor.
 
Sursa foto: https://c1.staticflickr.com