Вы здесь

ONU: Părțile implicate în conflictul din estul Ucrainei trebuie să asigure jurnaliștilor condiții de securitate

01 июля 2014
2348 просмотров
ONU îndeamnă părțile implicate în conflictul din estul Ucrainei să asigure condiții de securitate jurnaliștilor care reflectă evenimentele în această regiune. Declarația a fost făcută de reprezentantul oficial al Secretarului General ONU Stéphane Dujarric în legătură cu moartea operatorului-video Anatolie Klian de la postul de televiziune rusesc Pervîi Kanal, transmite ITAR-TASS.
 
"Noi am condamnat cazurile de ucidere a jurnaliștilor și anterior, de asemenea, am cerut părților să se asigure că jurnaliștii își pot face meseria în condiții de siguranță", - a menționat sursa citată.

Luni, 30 iulie, reprezentanții postului Pervîi Kanal au confirmat moartea operatorului Anatolie Klian. Jurnalistul a fost rănit mortal în regiunea abdomenului. Tragedia a avut loc în regiunea Donețk în apropierea unei unități militare, unde echipa de filmare urma să realizeze un reportaj.

Operatorul Anatolie nu este primul jurnalist rus care își pierde viața într-o zonă de conflict militar. Pe 17 iunie, în apropierea orașului ucrainean Lugansk, au fost uciși doi angajați de la Compania de Stat de Televiziune și Radiodifuziune din Rusia - corespondentul special Igor Korneliuk și operatorul de sunete Anton Voloșin. Ei au nimerit într-un atac cu mortiere în timpul când realizau un reportaj despre o grupă de refugiați din zona de conflict. Potrivit martorilor oculari, jurnaliștii purtau însemnele “mass-media”. În urma unei explozii, tehnicianul Volosin a decedat pe loc, iar jurnalistul Korneliuk a murit mai târziu, la un spital local.

Despre cele întâmplate cu operatorul-video Anatolie Klian a relatat într-un reportaj jurnalistul de la Forbes.ru, Orhan Djemali. Astfel, potrivit lui Djemali, un reprezentant al așa numitei Republici Populare Donețk a spus jurnaliștilor (care urmau să se deplaseze spre unitatea militară - n.red.) că vor putea pleca spre o bază militară, unde vor filma soldați, care se vor preda fără luptă, deoarece există deja o înțelegere cu conducătorii unității. ”Mamele soldaților vor ieși cu placarde pentru o presiune morală suplimentară, iar voi veți putea pregăti materiale senzaționale”, îl citează jurnalistul Orhan Djemali pe reprezentantul care le-a vorbit jurnaliștilor.

Ministerul de Externe din Federația Rusă a menționat într-un comunicat de presă precum că organele de forță ucrainene nu doresc încetarea conflictului în estul țării.

În context, europalibera.org, a publicat un articol în care scrie: "Rusia spune că împuşcarea unui cameraman rus în estul Ucrainei, cu puţin timp înainte de a expira acordul de încetare a focului, arată că autorităţile de la Kiev nu ar vrea să deescaladeze situația". “Ministerul rus de externe a dat un comunicat în care scrie că împuşcarea lui Anatolie Klian, de 68 de ani, în apropiere de o unitate militară pro-Kiev din regiunea Doneţk, arată că autorităţile de la Kiev nu respectă armistiţiul ce urmează să se încheie în această seară la ora 22, ora locală”. "Nu este limpede de unde a fost tras focul care l-a ucis pe cameramanul rus", scrie europalibera.org.

Amintim că jurnaliștul Anatolie Klian împreună cu corespondentul și operatorul de sunete se îndreptau în noaptea spre 30 iunie către o bază militară ucraineană cu un autobuz, împreună cu mamele soldaților, care trebuiau să-i convingă pe fiii lor să se întoarcă acasă.

Potrivit agenției ITAR-TASS, funeraliile cameramanului Anatolie Klian vor avea loc mâine, 2 iulie, la cimitirul Troekurov  din Moscova.

Sursa foto: http://videocdn.itar-tass.com