Вы здесь

Dunja Mijatovic subliniază importanța asigurării confidențialității surselor de informație ale jurnaliștilor

23 июля 2014
1843 просмотра
Reprezentanta OSCE pentru libertatea presei, Dunja Mijatović, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la decizia instanței de judecată din Kentron și Nork-Marash Erevan (Armenia), care a obligat ziarul "Hraparak" și portalul ilur.am să dezvăluie sursele de informare, scrie mediafreedomwatch.org.
 
Decizia a fost emisă pe 26 iunie curent pe marginea unui proces penal, inițiat în legătură cu incidentul care a avut loc între Vardan Nadaryanom, șeful poliției din Gyumri (al doilea ca mărime oraș din Armenia) și frații Artur și Rafael Aleksanyan, primul fiind cunoscut ca un sportiv cu renume mondial.
 
Reprezentanții mass-media care au relatat despre acest subiect au contestat hotărârea primei instanțe la Curtea de Apel, însă cererea nu a fost examinată deocamdată.
 
"Sunt îngrijorată că această hotărâre ar putea avea un impact negativ asupra mass-media, pentru că îngrădește libertatea jurnaliștilor de a reflecta subiectele de interes public. Este necesar de a  recunoaște confidențialitatea surselor de informație ale jurnaliștilor, publice sau private, ca un principiu al eticii profesionale", a declarat reprezentanta OSCE pentru libertatea presei.
 
Dunja Mijatović a menționat, de asemenea, că dreptul de a nu divulga sursele de informație este un principiu-cheie în jurnalismul de investigație și OSCE s-a pronunțat, de repetate ori, asupra necesității de a asigura confidențialitatea surselor de informație ca o condiție de bază pentru libera exprimare.  

Sursa foto: http://www.osce.org/