Вы здесь

Organizaţia Reporteri fără Frontiere denunţă un proiect de lege „draconic“ ce vizează presa din Ucraina

13 августа 2014
1838 просмотров
Organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF) a denunţat marţi un proiect de lege „draconic“ votat în prima lectură în Parlamentul ucrainean, care permite autorităţilor să interzică fără o decizie a justiţiei activitatea unor instituţii mass-media, din motive de „securitate naţională“, transmite Mediafax.

„Reporteri fără Frontiere denunţă cu fermitate restricţiile vizând activitatea instituţiilor mass-media prevăzute“ de text, a anunţat organizaţia într-un comunicat.
„Adoptarea definitivă a acestui proiect de lege ar reprezenta un recul major pentru libertatea de informare“ în Ucraina, a declarat Johann Bihr, oficial din cadrul RSF.
„El conferă (autorităţilor) puterea exorbitantă de a ordona cenzura cea mai largă, pe criterii extrem de vagi“, a adăugat el.
Acest proiect de lege ar permite Consiliului ucrainean de securitate naţională şi apărare, sub controlul preşedintelui Petro Poroşenko, să interzică difuzarea în cazul unor instituţii mass-media locale sau internaţionale.
Deputaţii ucraineni au adoptat proiectul marţi, în prima lectură, şi urmează să examineze din nou textul joi.
Ucraina şi Rusia s-au angajat de la începutul crizei într-un război de propagandă intensă, intensificat după prăbuşirea zborului MH17 în iulie.