Вы здесь

Comitetul parlamentar pentru libertatea de exprimare din Ucraina corectează controversatul proiect privind sancţionarea presei

14 августа 2014
2330 просмотров
Membrii Comitetului privind libertatea cuvântului și a informației din Rada Supremă de la Kiev au elaborat un şir de modificări la proiectul de lege privind activitatea mass-media, proiect ce a stârnit reacții critice în mediul jurnalistic din țară și de peste hotare. Parlamentarii au propus să fie excluse prevederile ce țin de restricționarea activității presei, informează mediafreedomwatch.org.
 
Potrivit proiectului, autoritățile ar putea interzice sau limita accesul la unele instituții mass-media, inclusiv la cele online. Autorii propun ca măsurile restrictive să fie aplicate printr-un decret emis de președintele Ucrainei, Petro Poroșenco, în urma unei decizii a Consiliului de securitate națională și apărare.
 
Anterior, proiectul a fost criticat de către organizația Reporteri fără Frontiere și de reprezentantul OSCE pentru libertatea mass-media, Dunja Mijatović.
 
Președintele Comitetului privind libertatea cuvântului și a informației, Nicolai Tomenko, este de părerea că în legislația ucraineană deja există prevederi ce permit autorităților să restricționeze activitatea instituţiilor de presă din străinătate care acţionează împotriva statului ucrainean. „În niciun caz nu trebuie să se admită ca împuternicirile privind sancţionarea presei să fie transmise Comitetului pentru securitate și apărare, cu atât mai puţin ca acestea să fie aplicate prin decretul preşedintelui ţării“, a menționat Tomenko, care este și consilier prezidențial.
 
Parlamentul Ucrainei a votat, marți, 12 august, în prima lectură controversatul proiect de lege.
Sursa foto: www.europalibera.org