Вы здесь

Premii internaționale pentru jurnaliștii care apără libertatea presei

23 октября 2014
2313 просмотров
Comitetul pentru protecția jurnaliștilor (CPJ), organizație care promovează libertatea presei și apără la nivel mondial drepturile jurnaliștilor de a difuza informații fără frică și represalii, va premia cei mai buni jurnaliști pentru curajul de care au dat dovadă în anul 2014.

Printre câștigătorii ediției curente a premiilor CPJ este  Aung Zaw din Birmania, o țară asiatică, unde jurnalistul este considerat de guvern  „inamicul statului”. Ziarul The Irrawaddy, al cărui fondator și redactor-șef  este, a fost ținta unor critici permanente în acest an. Alți câștigători sunt: Siamak Ghaderi, jurnalist iranian independent, eliberat recent, după patru ani de închisoare, fost reporter pentru IRNA, agenția de știri oficială a Republicii Iraniene; Mihail Zâgari, redactor-șef al canalului rus Dojdi (unul din puținele care nu este controlat de autorități), care luptă pentru libertatea presei în Rusia; Ferial Haffajee, redactor-șef al ziarului City Press din Africa de Sud, fostă redactor-șef al ziarului Mail&Guardian, care de asemenea a fost și continuă să fie expusă atacurilor asupra sa și a subalternilor săi.

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor acordă astfel de premii începând cu anul 1996. Învingătorii din anul curent vor fi onorați la Dineul anual de decernare a premiilor și de binefacere, care va avea loc la New York, pe 25 noiembrie.

CPJ este recunoscută pe plan mondial ca organizație care asigură circulația liberă a știrilor și comentariilor, reacționând atunci când jurnaliștii sunt atacați, uciși, răpiți, amenințați, cenzurați sau hărțuiți.