Вы здесь

Doi jurnalişti americani au fost expulzaţi din Rusia, pentru ”şedere ilegală”

24 октября 2014
1938 просмотров
Doi jurnaliști americani au fost reținuți, la Sankt- Petersburg, timp de câteva ore, de către autoritățile ruse și expulzați din țară. Incidentul a avut loc pe 17 octombrie curent. 
 
Joe Bergantino, directorul executiv al NECIR (New England Center for Investigative Reporting), și colegul său Randy Covington, director Newsplex, au venit în Rusia pentru un seminar de jurnalism organizat de Departamentul de Stat al SUA. După câteva zile petrecute la Moscova, ei s-au deplasat la Sankt-Petersburg pentru a susţine un training cu jurnaliștii ruși.
 
Joe Bergantino povesteşte că, în timp ce ei îi învățau pe jurnaliștii ruşi despre tehnicile de investigație, în sală au intrat oficialii serviciului de imigrare și le-au cerut să prezinte pașapoartele și vizele. La început, părea a fi o inspecție ordinară, însă după aceea Bergantino și Covington au fost aduși în instanță și li s-a ordonat să părăsească țara. De fapt, judecătorul susținea că vizele turistice pe care le aveau nu le permiteau să conducă seminarul și că, prin urmare, șederea lor în Rusia era ilegală. Cei doi jurnaliști au refuzat să semneze declarația la poliție și au plecat în SUA în ziua următoare.
 
„Oare chiar a fost necesară reproducerea unei scene din filmul vechi despre Războiul rece?”, se întreabă Bergantino într-o Scrisoare deschisă adresată președintelui rus Vladimir Putin, pe care a publicat-o pe site-ul NECIR.
 
Aparent, jurnaliștii au fost reținuți din cauza unei proceduri pur birocratice. Judecătoarea însăși i-a invitat să se întoarcă în Rusia cu o viză ”întocmită corect”, oricând vor dori. Însă, afirmă în scrisoare Bergantino, acest fapt a fost probabil un mesaj subtil al lui Putin către jurnaliștii naționali și internaționali, cărora le-a arătat că îi poate controla.