Вы здесь

Astăzi este Ziua Mondială a Patrimoniului Audiovizual

27 октября 2014
3518 просмотров
Sloganul celei de-a V-a ediții a Zilei Mondiale a Patrimoniului Audiovisual, consemnate astăzi, 27 octombrie, este: ”Arhivele sunt în pericol. Avem încă multe de făcut” ("Archives at Risk: Much more to do" ). Prin aceasta, UNESCO atrage atenția asupra faptului că documentele audiovizuale, cum sunt fílmele, emisiunile de radio și tv, care conțin înregistrări ale unor evenimente istorice din secolele XX și XXI, nu se află în deplină siguranță.

“Întrucât în principiile de creare, accesare și dirijare a informației și a resurselor au loc schimbări fundamentale și un volum tot mai mare de produse audiovuzuale sunt digitale, inclusiv mesajele și revistele electronice, rețelele sociale și site-urile din Internet, întregul patrimoniu audiovizual ce află  în pericol”, se menționează în Mesajul Directorului General al UNESCO, Irina Bokova, cu ocazia evenimentului.  Milioane de filme, casete audio și video  se pot pomeni acoperite de un strat gros de praf, se pot pierde sau pot dispărea. În legătură cu aceasta, Directorul General al UNESCO face apel către comunitatea internațională să recunoască aceste probleme și să se sensibilizeze în legătură cu ele. “Trebuie să elaborăm noi abordări față de arhivarea programelor și să pregătim arhiviștii pentru munca în codițiile în care situația politică, tehnologică și culturală este în continuă schimbare”, se mai spune în Mesaj.

„Ziua Mondială a Patrimoniului Audiovizual” a fost adoptată în cadrul celei de-a 33-a Conferinţe Generale UNESCO (Paris, 1980) și oferă oportunitatea de a se lua măsuri urgente în vederea recunoaşterii importanţei documentelor audiovizuale, deoarece aceastea păstrează memoria comună a umanității.
 
Sursa foto: http://www.stiridinvest.ro