Вы здесь

Consiliul Europei a lansat o platformă online de protecţie a jurnaliştilor

05 декабря 2014
1427 просмотров
Consiliul Europei împreună cu patru organizaţii de media - Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Asociaţia Europeană a Jurnaliştilor, Reporterii fără frontiere şi Articolul 19 -  au lansat joi, 4 decembrie, o platformă online de promovare a protecţiei jurnaliştilor, care va înregistra orice alertă legată de ameninţări şi violenţe împotriva jurnaliştilor, se spune într-un comunicat de presă al Consiliului Europei, difuzat cu ocazia desfăşurării în perioada 4-5 decembrie a lucrărilor Comisiei pentru Cultură, Educaţie, Ştiinţă şi Mass-media  a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).
 
“Sunt foarte îngrijorată de faptul că unele ţări membre ale Consiliului Europei nu-şi onorează angajamentele cu privire la asigurarea libertăţii de exprimare şi protecţia integrităţii fizice a jurnaliştilor”, a declarat Anne Brasseur, preşedinta APCE în deschiderea evenimentului.
 
Anne Brasseur a salutat iniţiativa Consiliului Europei de a crea o platformă online de protecţie a jurnaliştilor şi a amintit că Adunarea Parlamentară a înaintat o asemenea propunere încă în 2010, când a solicitat Comitetului de Miniştri să aloce resurse pentru colectarea, analiza şi schimbul electronic de informaţii privind încălcarea libertăţilor şi securităţii jurnaliştilor.
 
Preşedinta APCE a menţionat şi importanţa instrumentelor legale care ar garanta independenţa mass-media, protecţia surselor, lupta împotriva corupţiei, precum şi independenţa sistemului judiciar pentru combaterea impunităţii. Oficialul european a solicitat să se pună capăt crimelor împotriva jurnaliştilor care îşi sacrifică viaţa şi se expun riscurilor pentru a asigura publicului larg accesul la informaţie.
 
Potrivit organizaţiei Reporterii fără Frontiere, de la începutul anului curent, 62 de jurnalişti şi 19 internauţi (jurnalişti online) au fost ucişi, iar 176 de jurnalişti şi 178  de internauţi au fost privaţi de libertate.
 
Din partea Republicii Moldova la lucrările APCE participă deputata Ana Guţu, preşedinta Comisiei pentru Cultură, Ştiinţă şi Mass-media din cadrul acestui for European.