Ismayilova este cunoscută pentru investigațiile sale jurnalistice despre interesele comerciale din anturajul președintelui azer. De această dată, femeia este acuzată de provocarea sinuciderii unui bărbat.
Despre acest bărbat se știe că a lucrat, anterior, în calitate de corespondent al postului de radio Europa liberă din Azerbaidjan. Potrivit presei locale, bărbatul a afirmat că Ismailova a impus administrația postului de radio să întrerupă colaborarea cu acesta.
În legătură cu reținerea jurnalistei, redactorul-șef al OCCRP, Drew Sullivan a declarat: ”Totul arată ca o escaladare a hărțuielii din partea autorităților împotriva Khadija Ismayilova pentru difuzarea unor informații actuale și importante pentru poporul azer. Îndemn autoritățile republicii să dea dovadă de toleranță în ceea ce privește munca jurnaliștilor de investigație și să o elibereze pe Ismayilova, precum şi pe alții, care sunt pe nedrept întemnițați”.
Șeful administrației prezidențiale din Azerbaidjan, Ramiz Mehtiev, a prezentat o declarație pe 60 de pagini, în care a învinuit-o pe jurnalistă de ”nesupunere față de lege” și de ”atitudine distructivă” faţă de cunoscuți membri ai societății azere. În declarație se mai spune că cei care activează la acest post de radio sunt ”angajați ai serviciilor speciale străine”.
La rândul său, redactorul-șef al Europei Libere/ Libertatea, Nenad Pejic, a condamnat acuzațiile ce i se aduc jurnalistei Ismailova. ”Reținerea și arestarea Hadidjei Ismailova reprezintă următoarea etapă, după o campanie de doi ani menită să o lipsească de dreptul de a-şi exprima opiniile. Acuzațiile ce i se aduc astăzi sunt revoltătoare. Autoritățile au pedepsit-o pentru activitatea profesională – pentru aceea că ea în calitate de jurnalist a investigat fapte de corupție din cercurile puterii și de încălcare a drepturilor omului în Azerbaidjan”, se spune în declarația redactorului- șef.
Reprezentata OSCE pentru liberatatea presei, Dunja Mijatovici, la fel, a ieșit cu o declarație critică în privința arestului jurnalistei. ”Arestul lui Khadija Ismayilova nu este altceva decât o acțiune bine regizată de intimidare, care a devenit un element al campaniei cu scopul de a reduce la tăcere vocea ei critică și liberă” – a declarat Mijatovici.
În cazul în care instanța va găsi întemeiate acuzațiile ce i se aduc jurnalistei Ismayilova, această riscă de la trei până la șapte ani de închisoare.
În afară de această, jurnalista mai este acuzată de calomnie și divulgarea secretelor de stat. Autoritățile i-au interzis să părăsească țara.
Anterior, Ismayilova de nenumărate ori a fost obiectul șantajului și campaniilor de denigrare. Aceasta consideră că autoritățile din Azerbaidjan se răzbună pe ea pentru investigațiile sale.
În Chișinău un grup de activiști au protestat în fața ambasadei Azerbaidjanului în Moldova. Aceștia și-au exprimat dezacordul în privința arestării jurnalistei și au cerut eliberarea ei.
Sursa foto: http://www.kavkaz-uzel.ru