Вы здесь

Atac la libertatea presei în Turcia

16 декабря 2014
1535 просмотров

Mai mulţi jurnalişti au fost arestaţi pe 14 decembrie, în Turcia, în timpul unor percheziţii la sediile unor publicaţii şi posturi de televiziune care fac parte dintr-un trust media ce critică politica preşedintelui Recep Erdogan. Potrivit autorităţilor, jurnaliştii încurajau organizarea unei lovituri de stat. Reprezentanții presei califică acţiunile poliţiei drept cenzură la adresa mass-media şi afirmă că astfel de încercări ar face parte din strategia şefului statului, informează digi24.ro.

În total, mandatele de arestare au fost emise pe numele a 32 de persoane, interogate și acuzate de fals, fabricare de dovezi și constituire a unui "sindicat al crimei care viza atacarea suveranității statului", a precizat agenţia guvernamentală Anatolia.

„Cei care au pătruns în instituţiile statului şi au înregistrat discuţiile private ale premierului şi preşedintelui, cei care au conspirat împotriva agenţiei de securitate nu trebuie să creadă că vor scăpa nepedepsiţi”, a declarat Ahmet Davutoglu, premierul Turciei.

Operațiunea a fost declanșată după ce pe Twitter a fost postat un mesaj care anunța o acţiune a poliției împotriva a 150 de ziariști afiliați mișcării clericului Fethullah Gülen, considerat unul dintre cei mai virulenţi oponenţi ai preşedintelui turc. Predicatorul islamist, aflat în prezent în Statele Unite, este acuzat de guvernul de la Ankara că ar pune la cale o lovitură de stat. Acesta a mai fost acuzat şi anul trecut, precum că a organizat lansarea unei anchete de corupţie contra membrilor cercului apropiat președintelui turc.

Raidurile au avut loc duminică, 14 decembrie, la sediile mai multor instituţii media din Istanbul şi alte 12 oraşe din țară. Potrivit mai multor surse media, poliția a arestat 27 de persoane, în principal ziariști, printre care Ekrem Dumanli, redactorul-șef al ziarului Zaman, cel mai mare cotidian din țară și Hidayet Karaca, directorul televiziunii Samanyolu TV (STV), precum și un producător, un director și ziariști ai televiziunii Tek Turkiye (One Turkey) difuzată de STV.

„Se iau măsuri care vizează ziare, televiziuni şi canale media pentru a le închide gura celor care critică. Se dau legi, toată lumea e suspectă, iar pasul următor este suspendarea Parlamentului, pentru că libertatea de expresie se bazează pe doi piloni. Unul este presa, celălalt e Parlamentul”, a spus Ekrem Dumanli.

Pe 15 decembrie, televiziunea turcă a anunțat că trei dintre persoanele arestate au fost puse în libertate.
Arestarea jurnaliştilor turci a provocat furia colegilor din trustul media de opoziţie faţă de regimul președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Atât Uniunea Europeană, cât şi Statele Unite au atras atenţia autorităților turce că acţiunile împotriva ziariştilor aduc atingere democrației și libertății de exprimare. „Libertatea presei, un proces echitabil şi independenţa judiciară sunt elemente-cheie în orice democraţie sănătoasă şi sunt înscrise în constituţia turcă”, a afirmat Jen Psaki, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al Statelor Unite, relatează Reuters, citat de evz.ro.

La rândul lor, șefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, şi comisarul pentru politica europeană de vecinătate, Johannes Hahn, au cerut respectarea prezumţiei de nevinovăţie şi a altor drepturi procedurale. „Această operaţiune este în contrast cu valorile şi normele europene”, se spune într-un comunicat al UE, care avertizează: „Vă amintim că toate celelalte etape spre aderare depind în fiecare ţară-candidat de deplinul respect al întâietăţii dreptului şi a drepturilor fundamentale”.

De menționat, că politica de extindere a Uniunii Europene şi relaţiile cu Turcia urmează să constituie unul dintre subiectele ce vor fi discutate la apropiata reuniune a miniştrilor de externe ai UE.

Sursa foto: http://www.romanialibera.ro