Вы здесь

Facebook a publicat primul său raport de transparență referitor la utilizarea datelor personale

05 сентября 2013
1622 просмотра

Facebook a dezvăluit pentru prima dată cât de des cer guvernele lumii informații despre utilizatorii site-ului de socializare, anunță Centrul Internațional pentru Asistență Media. Astfel, compania s-a alăturat eforturilor mediilor de socializare de a clarifica problema supravegherii online a cetățenilor și cererilor de date personale.

"După cum am spus de multe ori, credem că în vreme ce guvernele au o responsabilitate importantă să protejeze cetățenii, este posibil să facă acest lucru și rămânând transparente. Transparența guvernamentală și siguranța publică nu sunt idealuri ce se exlcud reciproc", arată Colin Stretch, avocatul principal al Facebook, în introducerea raportului.

Potrivit Facebook, poliția americană și alte agenții din SUA au formulat peste 11.000 de cereri de date în prima jumătate a anului 2013, vizând peste 20.000 de utilizatori ai site-ului. Raportul de transparență menționează și alte guverne ale lumii care au cerut date despre cetățenii lor, SUA fiind de departe în fruntea topului. Moldova nu se regăsește în raport, însă România figurează cu 16 cereri de date implicând 36 de conturi, iar Rusia cu numai una.

Documentul mai arată că majoritatea cererilor a fost în legătură cu infracțiuni precum tâlhării sau răpiri. Site-ul de socializare nu explică, însă, ce instituții propriu-zise au cerut aceste informații și dacă sunt legate de programe de securitate națională controversate, precum cel făcut public de Edward Snowden.

sursa foto: Facebook