Proiectul “Arii (ne)protejate” al Asociației jurnaliștilor de mediu a fost desemnat câștigător al concursului din cadrul primului atelier de inovații media “Jurnalismul dronelor” și va primi ca premiu una dintre cele două drone oferite de organizatorii evenimentului - Centrul pentru Jurnalism Independent și Internews.
Autorii altor cinci proiecte participante la concurs vor avea posibilitatea să folosească o dronă prin rotație pentru realizarea unui proiect jurnalistic pe baza proiectului pe care l-au prezentat la atelier. Ulterior, materialele vor fi evaluate de juriu, iar drona va fi acordată autorilor celui mai bun material. Această decizie a fost luată de juriul care a evaluat proiectele depuse la concurs și se bazează pe faptul că mai multe dintre proiecte au abordat teme de interes public major, iar diferența de punctaj nu a fost semnificativă.
Atelierul de inovații media "Jurnalismul dronelor", care a avut loc la Chișinău la 27 și 28 noiembrie, este o activitate din cadrul proiectului "Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova", implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent și Internews.
Atelierul a avut scopul să informeze participanții despre metode inovatoare de realizare a conținutului jurnalistic de calitate. Pe parcursul celor două zile de atelier, echipele participante au aflat despre inovații tehnologice și proiecte jurnalistice de succes din alte țări, utilizarea dronelor pentru investigații jurnalistice și reportaje TV.
La atelier au participat șase echipe compuse din jurnaliști, activiști și angajați ai administrațiilor locale. Fiecare a elaborat câte un proiect care a fost definitivat cu ajutorul mai multor experți și mentori: Victor Pogor, reporter la Radio Chișinău, Angela Ivanesi, media designer, Andrei Bivol, avocat, Dumitru Ciorici, director editorial al Interact Media SRL, Laurențiu Bălăceanu, Skycam.ro, Maksym Savchuk și Kyrylo Lazarevich, Radio Svaboda, Kiev.
Juriul a fost compus din Alina Țurcanu, editoare la Radio Europa Liberă, Chișinău, Laurențiu Bălăceanu, specialist în fotografie și filmare aeriană, director Skycam.ro, București, și Maksym Savchiuk, jurnalist de investigație la Radio Svaboda, Kiev. Membrii juriului au analizat proiectele în funcție de actualitatea temei, gradul de inovație, posibilitățile de realizare, impactul potențial și progresul atins de echipă în cadrul atelierului.