You are here

CIJ a elaborat raportul "Analiza necesitatilor mass-media din Moldova"

04 March 2008
679 reads
04.03.08 / Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) lansează raportul „Analiza necesităţilor mass-media din Moldova”, elaborat în cadrul proiectului omonim, care a fost implementat cu susţinerea financiară a Misiunii OSCE în Moldova şi a Fundaţiei Soros-Moldova.

Proiectul a avut scopul de a oferi o analiză amănunţită a peisajului mass-media din R. Moldova şi a dificultăţilor majore cu care se confruntă instituţiile de presă din ţară. Evaluarea capacităţilor curente şi a necesităţilor mass-media de pe întreg teritoriul Moldovei a fost efectuată în 2007 cu scopul:
• de a obţine date de referinţă despre profilul mijloacelor de informare care activează în R. Moldova, structura etnică, structura redacţiilor şi formele de proprietate;
• de a identifica necesităţile curente ale mass-media în ceea ce priveşte asistenţa tehnică, instruirea personalului şi elaborarea unor mecanisme eficace de reglementare şi de autoreglementare.

La implementarea proiectului, cu durata de 10 luni, s-a recurs la următoarele metode de cercetare: sondaje descriptive, interviuri în profunzime şi focus-grupuri. În studiu au fost implicate două grupuri de cercetători - unul de la CIJ şi altul de la Centrul de Sociologie a Comunităţilor şi Studii de Gen (CSCSG) din Chişinău.

Principalele rezultate ale acestui studiu includ identificarea numărului de mass-media care activează în prezent pe întreg teritoriul ţării, precum şi numărul total al angajaţilor cu norma întreagă. A fost stabilit numărul diferitelor mass-media şi principalele forme de proprietate. Au fost evidenţiate practicile curente de scriere şi necesităţile mass-media, precum şi felul în care jurnaliştii percep relaţia lor cu colegii, consumatorii de ştiri, clienţii de publicitate, autorităţile, organele de reglementare mass-media, distribuitorii presei etc. Studiul mai prezintă o descriere generală a dificultăţilor majore în domeniul dezvoltării profesionale şi relaţiilor de muncă, accesului la informaţie şi activităţii economice.

Datele de referinţă acumulate şi tendinţele identificate ar putea oferi un “fundament” pentru crearea programelor de consolidare a capacităţilor mass-media, care pot fi elaborate atât de către instituţiile de presă, cât şi de către diverse organizaţii de dezvoltare mass-media. Acestea ar putea fi utilizate de instituţiile de reglementare mass-media şi de donatori pentru a evalua necesităţile curente şi a elabora strategii pe termen lung pentru consolidarea mass-media din R. Moldova ca o a “patra putere”.

Raportul „Analiza necesităţilor mass-media din Moldova” poate fi accesat în versiune electronică pe pagina web a CIJ la: http://ijc.md/Publicatii/Media_Needs_Assessment.pdf (în limba engleză).

Capitolele „Provocările şi performanţele presei moldoveneşti” (autor: Angela Sîrbu, CIJ), „Peisajul mass-media” (autor: Natalia Angheli-Zaicenco, CIJ) şi „Dezvoltarea mass-media din Republica Moldova: probleme şi perspective” (autor: Violeta Moraru, CSCSG - Moldova) sunt publicate şi în limbile română şi rusă, şi pot fi găsite la următoarea adresă:

http://www.ijc.md/index.php?option=com_content&task=view&id=311&Itemid=113.