You are here

Libertatea de exprimare si informare, subiect de dezbatere in cadrul Clubului de presa

13 May 2008
639 reads
13.05.08/ Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) şi Comitetul pentru Libertatea Presei au organizat, pe data de 8 mai, o noua şedinţă a Clubului de presă, în cadrul căreia s-a discutat despre situaţia din domeniul libertăţii de exprimare şi informare în Republica Moldova, cazurile de îngrădire a drepturilor şi libertăţilor mass-media, relaţiile dintre jurnalişti şi reprezentanţii instituţiilor publice, recomandările organizaţiilor neguvernamentale de media pentru asigurarea unei libertăţi reale a presei în R. Moldova ş.a. La acest Club de presă au participat: Igor Munteanu, director al IDIS „Viitorul” şi membru al Consiliului de Observatori al Companiei Publice "Teleradio-Moldova", Vitalie Condraţchi, şeful serviciului de presă al Guvernului, precum şi reprezentanţii organizaţiei „Juriştii pentru Drepturile Omului”, Vladislav Gribincea şi Vitalie Zamă.
 Igor Munteanu s-a referit la activitatea Consiliului de Observatori (CO) al Companiei Publice "Teleradio-Moldova", precum şi la procesul de judecată iniţiat de către preşedintele "Teleradio-Moldova", Valentin Todercan. „Prima şedinţă propriu-zisă din cadrul acestui proces de judecată va avea loc pe 3 iunie”, a menţionat Igor Munteanu. „Acest proces ne-a îndepărtat de la activitatea CO, acesta fiind probabil şi scopul acestui proces”, a mai adăugat Munteanu.

Participanţii la Clubul de presă au discutat şi despre acţiunile întreprinse de Procuratura Generală (PG), care a cerut portalului de ştiri UNIMEDIA să ofere Serviciului de Informaţii şi Securitate o serie de adrese IP, utilizate de câţiva vizitatori, precum şi comentariile acestora, plasate pe site în perioada 1 ianuarie – 24 martie 2008. Potrivit juristului Vladislav Gribincea, „asemenea demersuri de la PG pot exista doar în cazul intentării unor procese penale. În acest caz, însă, scrisoarea PG este un exces, după părerea mea. Procurorul ierarhic superior trebuie să verifice acţiunile procurorului ierarhic inferior. În acest caz, UNIMEDIA nu trebuie să răspundă la solicitarea Procuraturii”.

Juristul Vitalie Zamă a oferit detalii despre proiectul „Asistenţă juridică gratuită jurnaliştilor de investigaţie”, lansat la 1 ianuarie 2008, şi care prevede asistenţă juridică imediată pentru jurnaliştii care realizează articole de investigaţie, dar şi analiza juridică a investigaţiilor realizate, care, potrivit sursei citate, „poate ajuta jurnaliştii să evite capcanele juridice care îi pot face pe ei sau publicaţia pe care o reprezintă vulnerabili la persecutări sau acţiuni în judecată”. Acest proiect mai prevede reprezentarea gratuită în instanţele judiciare naţionale, serviciu oferit jurnaliştilor care au respectat etica profesională în procesul activităţii investigative.

De menţionat că la discuţii le din cadrul Clubului de presă au fost invitaţi şi reprezentanţii Procuraturii Generale, Serviciul de Informaţii şi Securitate, Comisiei parlamentare pentru cultură, ştiinţă, învăţământ, tineret, sport şi mijloace de informare în masă şi ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Aceştia însă nu au dat curs invitaţiei.

Clubul de presă din Chişinău se desfăşoară cu susţinerea financiară a Fondului Global pentru Prevenirea Conflictelor al Guvernului Marii Britanii, iar următoarea şedinţă se va desfăşura pe data de 5 iunie.