You are here

Jurnalistii au discutat despre problema reflectarii coruptiei

02 February 2009
692 reads

23.01.09/ La Clubul de presa s-au discutat rezultatele finale ale monitorizării „Reflectarea fenomenului corupţiei în mass-media”
Lipsa accesului la informaţie este cea mai mare piedică în realizarea investigaţiilor jurnalistice la tema corupţiei. Aceasta este opinia participanţilor la Clubul de presă din Chişinău, care s-a desfăşurat pe 22 ianuarie a.c., şi în cadrul căruia au fost prezentate şi discutate rezultatele raportului final de monitorizare “Reflectarea fenomenului corupţiei în mass-media”.

Jurnaliştii care scriu la tema corupţiei consideră că este foarte dificil să obţii informaţiile necesare pentru realizarea unei investigaţii bazate pe dovezi concludente, iar sursele relevante, de cele mai multe ori, preferă să-si păstreze anonimatul. 

Pe de altă parte, s-a discutat şi despre o anumită lipsă de interes a jurnaliştilor de a depune eforturi adecvate în procesul de documentare. 

Totodată, mai mulţi participanţi la Clubul de presă au ţinut să accentueze şi faptul că îi deranjează lipsa impactului investigaţiilor jurnalistice. 

Menţionăm că la această şedinţă a Clubului de presă au participat reprezentanţi ai 11 dintre cele 16 mass-media supuse monitorizării, printre care: „Jurnal de Chişinău”, „Ziarul de Gardă”, „Timpul”, „Vesti Gagauzii”, „Nezavisimaia Moldova”, „Novoe Vremea”, „Moldova Suverană”, NIT, „Vocea Basarabiei”, Radio Moldova, „Moldova 1”.

Clubul de presă este organizat de Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) şi Comitetul pentru Libertatea Presei, cu susţinerea financiară a Fondului Global pentru Prevenirea Conflictelor al Guvernului Marii Britanii

Proiectul CIJ „Reflectarea fenomenului corupţiei în mass-media” s-a desfăşurat în cadrul Programului Consolidarea Capacităţii de Monitorizare a Societăţii Civile din Moldova (CCMSCM), implementat de Academia pentru Dezvoltare Educaţională (AED), cu suportul tehnic al Consiliului pentru Cercetări şi Schimburi Internaţionale (IREX). Programul este finanţat de Corporaţia Provocările Mileniului (MCC) şi administrat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID) în cadrul Planului Preliminar de Ţară (PPŢ) pentru Republica Moldova.