
Directorul IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, şi expertul economic Veaceslav Ioniţă s-au referit la rezultatele studiului „Finanţarea educaţiei preuniversitare: costurile unor mari iluzii”. Potrivit experţilor IDIS „Viitorul”, cheltuielile publice pentru educaţie nu sunt distribuite în mod eficient. Deşi cheltuielile pentru educaţie au crescut (16% din bugetul educaţiei publice), ele nu acoperă necesităţile crescânde. Salariile profesorilor au rămas nemotivante, reprezentând doar 60-70% din salariul mediu pe economie. Sistemul educaţional preuniversitar este rigid şi păstrează infrastructura de şcoli existentă în timpul URSS, mai afirmă experţii IDIS „Viitorul”.
Potrivit Serafimei Ţurcanu, „finanţarea insuficientă e principala problemă a sistemului nostru educaţional. Suntem de acord că distribuirea finanţelor este incorectă şi trebuie modificată”.
În opinia cadrelor didactice care au participat la Clubul de presă, majorarea salariilor în învăţământul preuniversitar va contribui la îmbunătăţirea calităţii studiilor, pentru că angajarea profesorilor s-ar face pe bază de concurs.
Conform datelor Sindicatului Educaţie şi Ştiinţă, în prezent, 15,6% dintre profesorii din învăţământul preuniversitar sunt pensionari şi doar 8% sunt tineri. Potrivit Serafimei Ţurcanu, unii tineri se angajează în şcolile rurale doar pentru a primi indemnizaţia şi pleacă după ce o primesc.
Experţii IDIS „Viitorul” propun un nou model de descentralizare a cheltuielilor pe educaţie, care ar raţionaliza costurile operaţionale şi ar permite creşterea salariilor profesorilor. Esenţa noului model constă în consolidarea autonomiei şcolare şi delegarea mai multor competenţe financiare la nivelul Direcţiilor raionale de învăţământ.
De menţionat că la această şedinţă a Clubului de presă au mai fost invitaţi reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi Tineretului, ai Ministerului Finanţelor şi ai Ministerului Economiei, precum şi membrii Comisiei parlamentare pentru cultură, ştiinţă, învăţământ, tineret, sport şi mijloace de informare în masă şi ai Comisiei pentru politică economică, buget si finanţe.
Clubul de presă este organizat cu susţinerea financiară a Fondului Global pentru Prevenirea Conflictelor al Guvernului Marii Britanii. Şedinţele se desfăşoară lunar.
***
Pentru relaţii: tel. (022) 21 36 52, 22 75 39, e-mail: coordonator@ijc.md. Persoana de contact: Maria Praporşcic, coordonator de programe CIJ.