19.03.09/ Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) a lansat studiul „Evaluarea situaţiei mass-media din Republica Moldova – e posibilă reflectarea liberă şi corectă a campaniei pentru alegerile parlamentare 2009?”.
Studiul analizează condiţiile în care activează mass-media în R. Moldova, precum şi starea presei din punctul de vedere al pluralismului şi diversităţii înainte de alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009. Autorii studiului au încercat să răspundă la mai multe întrebări legate de electorala 2009 şi de modalitatea în care starea mass-media este capabilă să influenţeze alegerile.
Studiul are trei capitole, iar conţinutul acestora poate fi rezumat în alineatele de mai jos:
• Capitolul I Evaluarea situaţiei mass-media din Republica Moldova. Autorul acestui capitol demonstrează o continuă degradare a stării mass-media din Moldova cauzată de condiţiile în care au activat acestea în anul preelectoral 2008. „Statul continuă să fie un actor influent atât pe piaţa politică, cât şi pe piaţa economică, iar guvernarea utilizează preponderent potenţialul ideologic al unui important număr de instituţii mediatice influente, fapt care prejudiciază pluralismul şi diversitatea de opinii necesare în circuitul social”, susţine autorul.
• Capitolul II Mass-media în preajma alegerilor: cine şi cum a fost reflectat în anul preelectoral 2008? Autorul celui de-al doilea capitol identifică măsura în care mass-media din Republica Moldova sunt gata să asigure dreptul cetăţenilor de a fi informaţi, precum şi dreptul politicienilor de a-şi face cunoscute poziţiile prin intermediul presei. În cadrul studiului au fost monitorizate 10 mijloace de informare în masă şi modalitatea în care acestea au reflectat cele mai importante evenimente politice din anul 2008. Rezultatelor monitorizării arată că principalele canale media din Republica Moldova sunt de departe incapabile să reflecte în mod profesionist campania electorală din 2009 în buletinele de ştiri.
• Capitolul III Actuala guvernare – principalul proprietar „din umbră” al mass-media din R. Moldova cuprinde o investigaţie jurnalistică pe tema „trusturilor” media din R. Moldova. Acesta abordează aspectele juridice ale problemei concentrării mass-media în Moldova, identifică administratorii din umbră ale celor mai influente media şi ne spune cum ar putea actuala structură mass-media din Moldova să influenţeze alegerile parlamentare din 2009.
Raportul este disponibil în limbile română şi engleză, în versiune electronică, la următoarea adresă: http://www.ijc.md/index.php?option=com_content&task=view&id=43&Itemid=69 .
Pentru versiunea tipărită a studiului sau pentru mai multe informaţii contactaţi CIJ, str. Sciusev 53, Chişinău, tel: 21 36 52, 22 75 39. Persoană de contact: Doina Costin, coordonator al Serviciului Juridic, e-mail: mlu@ijc.md.
Realizarea studiului a fost posibilă cu suportul financiar al Comitetului Suedez Helsinki pentru Drepturile Omului (Swedish Helsinki Committee for Human Rights).