23.04.09/ Pe 7 aprilie 2009, zeci de mii de oameni s-au adunat în centrul Chişinăului, pentru a protesta împotriva alegerilor frauduloase care au avut loc pe 5 aprilie. Iniţial, circa zece mii de persoane s-au strâns şi pe 6 aprilie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN) din Chişinău pentru a protesta împotriva rezultatelor alegerilor. A doua zi, protestatarii s-au adunat pentru un miting paşnic în PMAN, însă, în scurt timp s-au deplasat către Preşedinţie şi Parlament. Mitingul paşnic a degenerat într-un protest violent şi ambele clădiri au fost grav avariate.
În noaptea de 7 aprilie forţele de ordine au dispersat mulţimea care rămăsese la miezul nopţii în PMAN şi au arestat sute de participanţi. În zilele următoare, poliţia a efectuat mai multe arestări, iar demonstranţii au fost bătuţi şi conduşi în maşini de poliţie la diferite comisariate din Chişinău şi din ţară. Potrivit Ministerul Afacerilor Interne aproximativ 200 de persoane au fost arestate în urma protestelor, în timp ce mass-media din Republica Moldova a vehiculat o cifră de aproximativ 800 oameni dispăruţi care s-ar afla în custodia poliţiei.Din 7 aprilie organele de drept din Republica Moldova au declanşat represiuni împotriva jurnaliştilor străini şi naţionali, în special împotriva ziariştilor de la instituţii media independente, care în timpul exercitării profesiei au fost reţinuţi în mod ilegal de către poliţie.
Marţi, 7 aprilie 2009
• Cel puţin 19 jurnalişti români care circulau dinspre România spre Chişinău, au fost opriţi şi întorşi din drum de la punctele Galaţi-Giurgiuleşti şi Oancea-Cahul, conform datelor Agenţiei de Monitorizare a Presei ActiveWatch din România şi a Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţie. Vameşii moldoveni au invocat defecţiuni ale sistemului computerizat şi le-au solicitat jurnaliştilor mai multe acte: invitaţii scrise, asigurări medicale speciale, acreditări de presă din partea Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) de la Chişinău, în timp ce pentru a trece frontiera dintre România şi R. Moldova e necesară doar prezentarea paşaportului străin. Jurnaliştii aparţineau agenţiilor Associated Press, EPA, France Press, Intact Images, NewsIn, Mediafax, Reuters, publicaţiilor Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, Ziua şi postului tv Realitatea TV.Miercuri dimineaţa preşedintele Voronin anunţă că a fost introdus regimul de vize pentru cetăţenii români, din această zi toţi reporterii români nu au fost lăsaţi să intre pe teritoriul Moldovei. (ifex.org, Agenţia de Monitorizare a Presei - Active Watch şi Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie)
Miercuri, 8 aprilie
• Doi jurnalişti de la Antena 3 (post TV din România), Iosif Buble şi Robert Dicu, au fost ţinuţi o noapte pe Aeroportul Chişinău sub supravegherea poliţiei, într-o sală de aşteptare neîncălzită. Ajunşi în Republica Moldova, ei au fost informaţi că au nevoie de viză, pe care cei doi nu o aveau. Li s-a spus că, în cazul în care nu se întorc în ţară de bunăvoie, vor fi expulzaţi. Ei au refuzat să plece, astfel că le-au fost înmânate documentele de expulzare. Reporterul Iosif Buble şi operatorul Robert Dicu ajunseseră pe aeroport în jurul orei 00.20, cu o cursă de la Budapesta. Ei au povestit că au fost supuşi unui interogatoriu de câteva ore, după care au fost conduşi la terminalul de plecări al aeroportului, unde au fost închişi într-o cameră. Aici au aşteptat să li se aducă paşapoartele, care le fuseseră luate. Pe 9 aprilie dimineaţa au fost îmbarcaţi într-un avion cu destinaţia Budapesta. (cotidianul.ro, Agenţia de Monitorizare a Presei - Active Watch şi Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie)
• Fotoreporterul Horia Călăceanu, de la publicaţia Adevărul din România, a fost nevoit să se întoarcă în ţară, după ce ajunsese cu o cursă de la Budapesta pe aeroportul din Chişinău, potrivit Mediafax. Aici, forţele de ordine i-au luat paşaportul şi l-au condus sub pază militară într-o cameră de la aeroport, unde jurnalistul a fost păzit timp de cinci ore. (adevarul.ro)
• Catalin Gombos, reporter special şi tehnicianul de sunet Laurentiu Stângaciu al postului TV public românesc TVR au sosit la Chişinău miercuri, 8 aprilie, cu o cursă a companiei Moldovian Airlines, venind de la Budapesta. Pe aeroport, la verificarea paşapoartelor şi la întrebările de rutină despre scopul călătoriei cei doi au menţionat ca urmau să se alăture celor două jurnaliste colege ale lor aflate deja la faţa locului pentru a relata despre evenimentele petrecute la Chişinău după alegerile de la 5 aprilie 2009. Au fost chestionaţi şi despre biletele de întoarcere şi despre rezervarea la hotel, ambele fiind asigurate, ca şi despre ruta prin Budapesta aleasă pentru călătorie. Întrebările au fost reluate în mai multe rânduri şi de alţi poliţişti de frontieră ca şi de personal civil al aeroportului. După o aşteptare de peste o oră şi fără nicio explicaţie, li s-a comunicat că vor fi conduşi la terminalul „Plecări”. Paşapoartele erau reţinute, cu precizarea că le vor recupera de la comandantul aeronavei cu care vor reveni în ţară (tratament aplicat, de regula, deportaţilor). Cea mai apropiată oră de plecare a fost cu o cursa de Istanbul, iar după ce jurnaliştii au prezentat biletele pe care le cumpăraseră, li s-au restituit totuşi paşapoartele. (jurnalul.ro, tvr.ro)
• Ziaristul Dragoş Boţa, de la cotidianul Gândul, a fost reţinut o noapte pe aeroportul din Chişinău, după care a fost expulzat din ţară. (gandul.info)
• Patru reporteri ai Ziarului de Gardă, publicaţie de investigaţie, au fost intimidaţi, în jurul orei 18.20, de către reprezentanţi ai forţelor de ordine. Cei patru reporteri (Alina Radu, Anastasia Nani, Tatiana Eţco şi Nicolae Cuşchevici) au fost agresaţi în spatele Palatului Naţional de către poliţişti. Jurnaliştii au fost ameninţaţi că li se vor distruge camerele de fotografiat. Reporterilor le-au fost răsucite mâinile, au fost lovite camerele foto. Una dintre reportere avea înscrise pe mâini nişte notiţe de la evenimente, poliţiştii au ţinut-o cu forţa de mâini, au citit ce scrie pe palme şi au acuzat-o de instigări. Reporterii au mers în scuarul din spatele Palatului Naţional pentru a se documenta şi lua imagini după ce au observat că un grup de persoane îmbrăcate în negru au trântit la pământ şi au lovit câţiva tineri. Deşi toţi reporterii s-au legitimat, nici unul dintre agresori n-a vrut să se legitimeze. (garda.com.md, Agenţia de Monitorizare a Presei - Active Watch şi Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie)
• La 22:20, Oleg Brega, reporter al postului TV pe Internet JurnalTV a fost bătut în spatele clădirii Guvernului de nişte poliţişti, unul dintre ei în echipament Scut, şi i s-au sustras 2 camere de filmat, una proprietate privată şi alta proprietate a JurnalTV. Oleg Brega a mers acolo în calitate de jurnalist la chemarea unei colege care declara ca a văzut un caz compromiţător de agresare a cuiva de către nişte indivizi în civil. (Agenţia de Monitorizare a Presei - Active Watch şi Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie)
• Natalia Morari, corespondent în Chişinău pentru publicaţia The New Times din Moscova, a fost acuzată de organizarea protestelor violente din 7 aprilie din Chişinău. Jurnalista a fost plasată pe 16 aprilie în arest la domiciliu pentru 15 zile, conform jurnalul său electronic actualizat de soţul ei, Ilia Barabanov. (curaj.net, http://natmorar.livejournal.com/)
• Cameramanul ProTV, Constantin Rogodanţev, a fost agresat miercuri dimineaţa, în jurul orei 11, de către poliţişti cu cagule. Camera de filmat a jurnalistului a fost aproape distrusă. (Agenţia de Monitorizare a Presei - Active Watch şi Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie)
• S-a constatat sistarea retransmisiei de către cel puţin doi distribuitorii de servicii (SUN TV şi ARAX TV) a posturilor româneşti de televiziune pe teritoriul Moldovei. (Agenţia de Monitorizare a Presei - Active Watch şi Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie)
Joi, 9 aprilie
• Echipa Realitatea TV, post românesc TV, formată din jurnalista Evghenia Kironaki, cameramanul Mihai Valentin Buzduga şi şoferul Gabriel Colac, au fost reţinuţi pentru 4 ore de către forţele de ordine şi obligaţi să părăsească ţara. Ei au declarat că au fost intimidaţi cu expresii de genul „mai bine îi împuşcăm”, „vor primi sigur 2 ani de arest”. (Agenţia de Monitorizare a Presei - Active Watch şi Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie)
• Poliţiştii au pătruns joi seară în casa în care se aflau Oleg Brega, cameraman al postului de televiziune pe Internet JurnalTV, şi au percheziţionat toate încăperile, confiscând mai multe obiecte. Poliţiştii nu s-au legitimat şi nu au arătat niciun mandat de percheziţie. (jurnal.md, jurnaltv.md, curaj.net)
Vineri, 10 aprilie
• La ora 11.40, redactorul şef al publicaţiei Jurnal de Chişinău, Rodica Mahu, a fost reţinută pe stradă de către 4 poliţişti în civil, împinsă într-o maşină şi dusă într-o direcţie necunoscută. Telefonul redacţiei care se afla la ea a fost deconectat pentru câteva ore. După două ore şi jumătate ea a fost eliberată. Jurnalista a declarat că a fost reţinută la Departamentul Misiuni Speciale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, de către poliţiştii Catlabuga şi Pântea, fiind acuzată de „colectarea informaţiei despre clădirea Guvernului pentru a o ataca”. (http://www.jurnaltv.md/)
• Petru Terguţă, jurnalist la TV7 şi corespondent la Antena 3, post TV românesc, cameramanul Dan Niţescu, asistentul de imagine Victor Alexandru au fost hărţuiţi şi ameninţaţi de către organele de securitate pe parcursul zilei de joi şi au decis să părăsească Republica Moldova. Petru Terguţă a fost anterior ameninţat telefonic şi avertizat ca va fi arestat. Echipa Antena 3 a reclamat comportamentul violent si abuziv al şefului misiunii OSCE în Moldova, Philip N. Remler în timpul aflării lor la OSCE în Chişinău unde solicitau protecţie. Aflată în incinta clădirii OSCE, la invitaţia ofiţerului de presă, echipa Antena 3 a declarat ulterior că ar fi fost atacată verbal de către Remler, care a somat violent jurnaliştii să părăsească imediat clădirea OSCE “altfel va fi chemată poliţia”. Echipa Antena 3 a părăsit forţat clădirea OSCE, după care a părăsit Republica Moldova sub escortă. (antena3.ro, Agenţia de Monitorizare a Presei - Active Watch şi Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie)
• Doru Dendiu, corespondent TVR, post public TV românesc, a fost reţinut în jurul amiezei şi dus la Departamentul Servicii Operative din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Nimeni nu a putut afla nimic despre el până aproximativ la ora 18.00. Jurnalistul a fost reţinut pentru 6 ore fără acces la un avocat şi i-a fost confiscat telefonul mobil. (Agenţia de Monitorizare a Presei - Active Watch şi Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie, tvr.ro, hotnews.ro)
• Ion Terguţa (fratele lui Petru Terguţa), care a rămas în Chişinău pentru a relata pentru Antena 3, a fost reţinut pe stradă şi dus la Departamentul Servicii Operative din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. A fost reţinut pentru 6 ore, fără acces la un avocat. Telefonul mobil i-a fost confiscat. (Agenţia de Monitorizare a Presei - Active Watch şi Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie)
Sâmbătă, 11 aprilie
• Corespodentul TVR Doru Dendiu a fost chemat la Ministerul de Externe, unde i s-a cerut acreditarea. El a refuzat să o predea pentru că nu a primit o motivaţie scrisă prin care să i se spună de ce i se retrage această acreditare care îi permite să lucreze ca jurnalist în R. Moldova. Luni, 13 aprilie, a fost chemat din nou şi i s-a dat o hârtie scrisă, fără semnătură şi ştampilă, în care era acuzat ca a încălcat punctul 18 din Regulamentul de acreditare a jurnaliştilor străini. Conform punctului respectiv din regulament, "jurnaliştii străini acreditaţi şi membrii familiilor lor sunt obligaţi să respecte Constituţia Republicii Moldova, legile şi alte acte normative ale Republicii Moldova, principiile internaţionale ale eticii profesionale a jurnalistului. În caz de nerespectare a acestor prevederi, precum şi de falsificare premeditată sau tendenţioasă în presa a datelor în stare să aducă prejudicii grave politicii externe şi interne a Republicii Moldova sau stabilităţii ei social-economice, de instigare la acţiuni şi fapte care pot pune în pericol unitatea şi integritatea teritorială a statului, jurnaliştii pot fi lipsiţi de calitatea de acreditat şi dreptul la acreditare". Jurnalistului i s-a dat ultimatum să părăsească teritoriul R. Moldovei în 24 de ore. La vama Sculeni, însă, jurnalistului i s-a cerut viză de ieşire de către vameşii moldoveni. După intervenţia unui diplomat, după 30 de minute, Dendiu a fost lăsat să treacă vama. (tvr.ro, hotnews.ro, mediafax.ro)
Miercuri, 15 aprilie
• Doi ofiţeri de poliţie în uniforme l-au căutat pe Vasile Costiuc, cameramanul JurnalTV, la reşedinţa acestuia, spunând proprietarei apartamentului că îl caută pe jurnalist fără a prezenta motivul sau vreo citaţie. Imediat după plecarea poliţiştilor, proprietara l-a anunţat pe Costiuc că este căutat de organele de ordine. El a fost nevoit să se ascundă câteva zile de frică să nu fie reţinut şi bătut. (http://www.jurnaltv.md/)
Alte evenimente
• Sâmbătă - Luni (11-13 aprilie), 1 milion de copii ale ziarului Comunistul, ziar oficial al PCRM, au fost tipărite în timpul weekend-ului, potrivit portalului unimedia.md. Tirajul obişnuit al ziarului este 35.000. Tipografia Universul a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliştilor cu privire la tipărirea acestui număr suplimentar de ziare. După tipărire Comunistul a fost distribuit gratuit masiv pe întreg teritoriul ţării. (unimedia.md, roamnialibera.ro)
Raportul a fost întocmit de Centrul Independent de Jurnalism, în baza informaţiilor prezentate în presa din Republica Moldova şi internaţională privind cazurile menţionate de abuz asupra jurnaliştilor. Detalii de contact: tel. (373-22) 213652; 22753, fax: (373-22) 226681, mlu@ijc.md