You are here

A fost lansata campania "Zilele Libertatii Presei - 2009"

07 May 2009
579 reads

04.05.09/ Ediţia curentă a campaniei „Zilele Libertăţii Presei” a fost lansată în cadrul unei conferinţe de presă, care a avut loc la 4 mai, la sediul Agenţiei Info-Prim Neo. 

În contextul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, marcată anual de comunitatea jurnalistică internaţională în a treia zi a lunii mai, patru organizaţii de media din R. Moldova (Uniunea Jurnaliştilor, Asociaţia Presei Independente, Asociaţia Presei Electronice APEL şi Centrul Independent de Jurnalism) au organizat duminică, 3 mai, în scuarul Operei Naţionale din Chişinău, un miting de protest împotriva acţiunilor de intimidare a jurnaliştilor şi de subminare a instituţiilor de presă, declanşate de autorităţile comuniste de la Chişinău după alegerile generale din 5 aprilie curent.

La 6 mai, de la ora 11.00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, mai multe organizaţii de media vor desfăşura o acţiune de pichetare a Guvernului R. Moldova, pentru a cere respectarea libertăţii mass-media şi pentru a sensibiliza opinia publică asupra încălcării dreptului la informare, violării libertăţii de expresie şi presiunilor exercitate de autorităţi asupra mass-media neloiale Puterii.

În cadrul „Zilelor Libertăţii Presei - 2009”, vor mai fi lansate rapoarte de monitorizare a mass-media în campania electorală şi în perioada postelectorală, precum şi o culegere de investigaţii jurnalistice. De asemenea, vor fi organizate mese rotunde cu genericul „Autoreglementarea jurnalistică: experienţe internaţionale şi realităţi moldoveneşti”, un seminar în problemele managementului ziarelor şi activităţii departamentelor publicitare, precum şi şedinţa Clubului Jurnaliştilor de Investigaţie cu genericul „Accesul la informaţia de interes public în teritoriu. Transparenţa bugetelor locale” ş.a. (agenda „Zilelor Libertăţii Presei” poate fi găsită la: http://www.ijc.md/index.php?option=com_content&task=view&id=434&Itemid=1 ).

La conferinţa de lansare a „Zilelor Libertăţii Presei - 2009” a fost făcut public Memoriul privind libertatea presei în R. Moldova în perioada 3 mai 2008 - 3 mai 2009, în care organizaţiile de media semnatare constată că „libertatea presei din R. Moldova se află în pericol, fiind îngrădită în mod sistematic, metodic şi abuziv de către autorităţile statului”. Potrivit autorilor Memoriului, „deşi, pe parcursul ultimilor ani, legislaţia mass-media în R. Moldova s-a îmbunătăţit, starea libertăţii presei s-a agravat treptat, atingând apogeul în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2009 şi în perioada postelectorală”. Organizaţiile de media consideră că nerespectarea legilor a devenit o regulă, nu o excepţie în R. Moldova. Faptul că în raportul anual „Libertatea presei în lume”, elaborat de organizaţia americană „Freedom House”, R. Moldova este plasată pe locul 150, alături de statele fără presă liberă, este consecinţa unei atitudini antidemocratice a autorităţilor RM, a refuzului de a recunoaşte rolul presei de “putere a patra”, a unor încercări permanente de a transforma presa în “organizator de partid” sau “propagandist colectiv”, ca în perioada sovietică. 

Pentru asigurarea unei libertăţi reale a presei, în conformitate cu principiile unei societăţi deschise, democratice şi în corespundere cu normele internaţionale, organizaţiile neguvernamentale de media din R. Moldova recomandă autorităţilor: „să stopeze acţiunile agresive, de intimidare şi hărţuire a jurnaliştilor, a presei independente şi organizaţiilor neguvernamentale din domeniul mass-media; să reacţioneze şi să pedepsească vinovaţii în cazurile de agresiune împotriva jurnaliştilor, de intimidare şi hărţuire a presei, de violare a dreptului la exprimare, de îngrădire a accesului la informaţia de interes public; să asigure aplicarea jurisprudenţei şi practicii CEDO de către instanţele judecătoreşti şi organele de drept; să asigure transparenţa proprietăţii mass-media şi să se evite monopolizarea mass-media de anumite forţe politice şi grupuri de interese; să perfecţioneze cadrul legal şi să asigure funcţionarea legilor în vigoare, inclusiv: să depolitizeze Consiliul Coordonator al Audiovizualului şi să perfecţioneze cadrul legislativ privind acordarea licenţelor de emisie şi a frecvenţelor; să revizuiască legislaţia privind Instituţia publică a audiovizualului pentru asigurarea independenţei reale a companiei publice; să modifice Codul Civil astfel încât mărimea compensaţiilor să fie proporţională cu prejudiciile aduse, iar în cazul persoanelor publice să se ia în considerare un grad mai mare de expunere faţă de critică; să nu admită discriminarea mass-media în funcţie de forma de proprietate şi pe criterii politice, să ia măsuri pentru încurajarea investiţiilor locale şi internaţionale în domeniul mass-media”. Memoriul a fost semnat de către următoarele organizaţii: Centrul Independent de Jurnalism, Asociaţia Presei Independente, Asociaţia Presei Electronice APEL, Centrul „Acces-Info”, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Comitetul pentru Libertatea Presei, Uniunea Jurnaliştilor din Moldova şi Centrul Tânărului Jurnalist.