09.05.09/ Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) a lansat astăzi, 9 mai, o campanie de informare privind libertatea presei, libertatea de opinie şi de exprimare şi dreptul la informaţie.
În contextul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, CIJ a decis să mediatizeze mai multe articole din Constituţia R Moldova, Legea Presei, Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului, cu privire la libertatea presei şi neadmiterea cenzurii în mass-media (art. 1, Legea Presei), la dreptul persoanei la informaţie şi obligaţia mass-media de a informa corect opinia publică (Art. 34, Constituţia R. Moldova), la garantarea libertăţii de opinie şi libertăţii de exprimare (Art. 32, Constituţia R. Moldova, Art. 10, Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului).*
În şapte staţii de aşteptare a transportului public au fost instalate panouri care conţin aceste prevederi din legislaţia naţională şi internaţională.**
Intenţia CIJ de a închiria panouri stradale de la câteva agenţii de publicitate nu s-a soldat cu succes, acestea refuzând să presteze serviciile solicitate după ce au făcut cunoştinţă cu conţinutul afişelor care urmau să apară în cadrul campaniei de informare a populaţiei.
Această campanie de informare, care se desfăşoară în cadrul Zilelor Libertăţii Presei, va dura o lună (de la 9 mai până la 9 iunie 2009), fiind susţinută financiar de Reprezentanţa din Moldova a Fundaţiei Eurasia, cu resurse de la Ministerul Afacerilor Externe al Olandei şi Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).
--------------------------------------------------------------------------------
* În cadrul campaniei sunt mediatizate următoarele prevederi din legislaţia naţională şi internaţională:
„Oricărui cetăţean îi este garantată libertatea gîndirii, a opiniei, precum şi libertatea exprimării în public prin cuvînt, imagine sau prin alt mijloc posibil.” (Art. 32, Constituţia R. Moldova); „Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit.” (Art. 34, Constituţia R. Moldova); „Autorităţile publice, potrivit competenţelor ce le revin, sînt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal.” (Art. 34, Constituţia R. Moldova); „Mijloacele de informare publică, de stat sau private, sînt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice.” (Art. 34, Constituţia R. Moldova); „Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie şi libertatea de a primi sau de a comunica informaţii ori idei fără amestecul autorităţilor publice şi fără a ţine seama de frontiere.” (Art. 10, Convenţia Europeana pentru Drepturile Omului); „În Republica Moldova libertatea presei constituie un drept fundamental, consfinţit de Constituţie.” (Art. 1, Legea presei); „Cenzura de orice fel asupra publicaţiilor periodice şi agenţiilor de presă, imixtiunea în activitatea lor de pregătire şi de difuzare a informaţiei sînt interzise.” (Art. 1, Legea presei).
** Panourile sunt instalate în următoarele staţii:
Casa Presei (str. Puşkin); Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” (str. Mitropolit Bănulescu-Bodoni); Piaţa Marii Adunări Naţionale (bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, mag. Gemenii); Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”; Teatrul de Operă şi Balet; bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, colţ cu str. Armenească; staţia din str. Hânceşti, colţ cu Dokuceaev.
Campania de informare se desfăşoară în cadrul proiectului privind crearea Biroului de Audit al Tirajelor din Moldova.