You are here

A fost lansat Ghidul de bune practici pentru presa online

17 June 2009
734 reads
 15.06.09/ Pe 11 iunie a.c., în cadrul Clubului de presă din Chişinău, organizat de Centrul Independent de Jurnalism (CIJ), a fost lansat Ghidul de bune practici pentru presa online, elaborat recent în cadrul unui proiect al Reţelei Sud–Est Europene pentru Profesionalizarea Presei (The South East European Network for the Professionalization of the Media – SEENPM, www.seenpm.org).

Potrivit autorilor, scopul Ghidului este să le ofere jurnaliştilor instrumentele necesare navigării printre dileme etice complexe care apar într-un proces jurnalistic onest, destinat informării corecte a publicului. Recomandările din Ghid, care privesc acurateţea, diversitatea, bunul-gust, decenţa, corectitudinea, dreptul la viaţa privată, ofensa, consimţământul şi participarea publicului, se bazează pe regulile fundamentale ale jurnalismului: echilibrul, imparţialitatea, integritatea şi independenţa.

Participanţii la Clubul de presă – peste 30 de jurnalişti din Chişinău, Tiraspol, Comrat , Dubăsari şi Bălţi - au discutat mai multe subiecte ce ţin de activitatea lor profesională şi de principiile etice ale jurnalistului. Ei s-au referit în special la problemele cenzurii şi autocenzurii, la principiile imparţialităţii, obiectivităţii, independenţei mass-media, precum şi la acurateţea materialul jurnalistic etc.

În opinia lui Tudor Darie, directorul New Media Group şi al portalului de ştiri www.unimedia.md , este util să existe un asemenea document de tipul Ghidului de bune practici pentru presa online.

Potrivit lui Vitalie Dogaru, coordonator al portalului "Moldova Azi" (www.azi.md ), toate instituţiile media, inclusiv cele online, trebuie să fie echilibrate şi echidistante pentru a câştiga încrederea publicului, iar jurnalistul nu trebuie să fie influenţat de presiuni economice, politice sau de interese personale.

Recomandările expuse în Ghid sunt rezultatul a două cursuri organizate de Media Centar Sarajevo în 2006 şi 2008, şi la care au participat jurnalişti din 12 ţări. Cursurile au fost compuse din sesiuni directe de lucru la începutul şi la sfârşitul câtorva luni de activitate online. Recomandările au fost produse de participanţi, care au analizat bune practici din diferite părţi ale lumii şi le-au adaptat principiile de bază specificului regional.

Ghidul de bune practici pentru presa online poate fi găsit pe pagina web a CIJ la:

http://www.ijc.md/Publicatii/ghid_jurn/ghid_jurn_ro.pdf (versiunea în limba română), 

http://www.ijc.md/Publicatii/ghid_jurn/ghid_jurn_en.pdf (în engleză) şi la

http://www.ijc.md/Publicatii/ghid_jurn/ghid_jurn_ru.pdf (în rusă).

**********************************************************

Clubul de presă ea fost organizat de CIJ în cadrul proiectului „Poduri peste Nistru: acţiuni comune ale mass-media în vederea soluţionării conflictului transnistrean”. Această şedinţă a Clubului de presă s-a desfăşurat cu susţinerea financiară a Departamentului pentru Dezvoltare Internaţională al Guvernului Marii Britanii (DFID) şi a SEENPM. CIJ este singura organizaţie neguvernamentală de media din R. Moldova care face parte din SEENPM.