You are here

Condamnăm declarațiile şi acţiunile Primarului de Bălți în raport cu jurnaliştii Publika TV

29 March 2016
1792 reads
Organizațiile de media sunt îngrijorate de faptul că, luni, 28 martie, serviciul de pază al Primăriei Bălți a interzis echipei Publika TV să intre în audiență la viceprimarul Lilia Sava, motivând că a primit indicații în acest sens. Precizăm că, pe 21 martie, Primarul municipiului Bălți, Renato Usatîi, declara pentru Publika TV că nu va permite jurnaliștilor de la acest post să participe la ședințele publice ale Consiliului municipal, pentru că nu-i place  modul în care aceștia reflectă problemele din municipiu.

Reamintim că prin astfel de acțiuni este încălcată atât legislația mass-media, cât și Legea privind administrația publică locală, care stipulează în Articolul 17 ”Transparenţa şedinţelor” că ședințele consiliului local sunt publice și orice persoană interesată poate asista la ele. Același articol prevede ca împiedicarea accesului liber la şedinţele consiliului local sau ascunderea informaţiei de interes public se sancţionează. Atragem atenția că, potrivit Art.1801 al Codului penal al R. Moldova, acțiunile de împiedicare intenţionată a activităţii mass-media sunt pedepsite penal.

Cerem Comisariatului de Poliție din municipiului Bălți, Ministerului Afacerilor Interne, Procuraturii Bălți să investigheze cazul de îngrădire a accesului la informație din partea Primăriei Bălți și să informeze despre rezultatele anchetei.

Totodată, facem apel către breasla jurnalistică să nu se lase antrenată în astfel de conflicte și să nu recurgă la procedee manipulatorii, atunci când le reflectă.

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Centrul de Investigații jurnalistice
Centrul Acces-Info