16 Dec 2016
Media institutions:
Săptămânalul „Ziarul de Gardă” a publicat în ediția de joi, 15 decembrie, un articol intitulat „Părinții suspecților de la Strășeni: Între divorțuri și pușcărie”. A doua zi, materialul, în care se relatează cu lux de amănunte despre familiile celor patru suspecți în cazul omorului, în noaptea de 25 noiembrie a.c., a unei adolescente din orașul Strășeni, a fost plasat și pe pagina web a publicației.
În reportaj, autorii prezintă mai multe detalii care, potrivit normelor de etică și deontologie jurnalistică, ar fi trebuit evitate într-un astfel de caz: numele minorilor suspecți; numele părinților și, uneori, al bunicilor acestora; informații din viața anterioară a părinților, dar și fotografiile lor. Faptul că pozele minorilor sunt blurate nu le asigură anonimitatea nici lor, nici familiilor acestora, de vreme ce în articol există destul de multe informații relevante, care permit identificarea lor.
Felul în care publicația a abordat această problemă extrem de importantă pentru societate, precum este delincvența juvenilă, ne facă să afirmăm că, la realizarea articolului, autorii nu au ținut cont de prevederile „Ghidului de stil cu norme etice”, care ne spune că, în astfel de cazuri, „vom evita identificarea suspectaților juvenili (sub vârsta de 18 ani); nu vom dezvălui detalii (nume, adresă, domiciliu, numele părinților, rudelor etc.) care ar putea duce la identificarea suspectaților”.
Totodată, potrivit Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, „jurnalistul protejează identitatea minorilor implicați în evenimente cu conotație negativă (accidente, infracțiuni, dispute familiale, sinucideri etc.), inclusiv ca martori. În acest sens, înregistrările video și fotografiile trebuie modificate, pentru protejarea identității minorilor”. De asemenea, Codul stipulează că „jurnalistul relatează despre comportamentul privat al unei persoane private doar dacă acest comportament tulbură ordinea publică sau încalcă drepturile altor persoane”.