20 Jun 2017
Media institutions:
Portalul Sputnik.md a publicat marți, 20 iunie, o știre cu titlul „În Chișinău, narcomanii îți pot propune o partidă de sex chiar în microbuz” (https://sputnik.md/society/20170620/13197325/narcomani-agreseaza-sexual-femei-chisinau-maxi-taxi.html). Efectiv, în știre se regăsesc mărturiile unei tinere expuse pe o rețea de socializare, în care susține că ar fi fost agresată verbal și amenințată de doi bărbați într-un maxi-taxi din capitală.
Știrea prezintă multiple abateri deontologice, începând de la titlu, utilizarea de etichete și terminând cu acuratețea și verificarea faptelor.
Legat de titluri, „Ghidul de stil cu norme etice pentru jurnaliști” recomandă : „Vom crea titluri clare, fără ambiguități; „Vom reda faptele fără a exagera”; „Vom da, pur și simplu, informația: scurt, brut, la obiect, neutru, fără nuanțări”. În afară de aceasta, „Titlurile trebuie să prindă esența problemei prin câteva cuvinte-cheie bine alese”. În acest caz, sintagma „narcomani” utilizată în titlu este dezmințită în prima propoziție a știrii, în care se menționează că sunt „presupuși narcomani”.
Ghidul de stil cu norme etice le recomandă jurnaliștilor prudență, înainte de toate: „Vom fi precauți cu sursele care ne contactează prin telefon sau cele care ne scriu scrisori, întrucât putem să ne confruntăm cu farse, cu persoane fictive sau cu mărturii false, ce au drept scop să ne dezinformeze”. Același Ghid atenționează despre acuratețea și verificarea faptelor: „Jurnalismul nu lasă loc pentru speculații. Nu există nicio scuză pentru inexactități. Pentru a afla adevărul, trebuie cercetate toate informațiile și faptele relevante”.
De asemenea, știrea a fost realizată exclusiv din mărturia unei sigure persoane -- în acest sens, Ghidul de stil cu norme etice recomandă să găsim cel puțin două surse independente una de alta „O singură sursă înseamnă nicio sursă”.