You are here

Condamnăm admiterea selectivă a jurnaliștilor la evenimentele de interes public

30 May 2018
1003 reads
Organizațiile neguvernamentale de media își exprimă îngrijorarea în legătură cu îngrădirea accesului unor jurnaliști de la portalurile GagauzMedia.md și Notka.md din Comrat pe teritoriul unei fabrici a companiei japoneze Fujikura, unde miercuri, 30 mai, s-au aflat în vizită de lucru ministrul Economiei, Chiril Gaburici, ambasadorul Japoniei în Moldova, Masanobu Yoshii, și conducători ai autonomiei găgăuze.

Deși în ajun serviciul de presă al bașcanei a invitat presa printr-un anunț public la acest eveniment, la fața locului jurnaliștilor de la cele două portaluri nu li s-a permis să intre, pe motiv că nu ar fi fost incluși în listă. Reprezentantul serviciului de presă al bașcanei Irina Vlah ar fi motivat îngrădirea accesului la informație, potrivit GagauzMedia.md, prin faptul că la eveniment au avut acces doar serviciile oficiale de presă. Din imaginile video care au apărut în spațiul online se vede însă că instituții media, cum ar fi de la Publika TV și Gagauzinfo.md, au avut acces la eveniment.

Condamnăm practicile admiterii selective a jurnaliștilor la evenimentele de interes public. Reamintim că legislația mass-media garantează reprezentanților mass-media dreptul să participe la evenimente și manifestații publice, să obțină și să difuzeze informații, să facă imprimări audiovizuale, să filmeze și să fotografieze.
Precizăm, totodată, că articolul 180 prim din Codul penal al Republicii Moldova stipulează că împiedicarea în mod intenționat a activității mass-media sau a jurnalistului este o faptă pasibilă de răspundere penală.

Cerem Ministerului Afacerilor Interne (MAI) să investigheze acest caz și să ia măsurile de rigoare față de persoanele care au împiedicat jurnaliștii de la cele două portaluri să participe la eveniment și să-și informeze cititorii din primă sursă.
Solicităm funcționarilor de orice rang să fie deschiși cu presa și să manifeste corectitudine în relațiile cu jurnaliștii, pentru o mai bună informare a cetățenilor.
 
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Centrul de Investigații Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei  
Centrul  ”Acces-Info