
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a elaborat un proiect de Concept, potrivit căruia la eliberarea licențelor de emisie se vor aplica taxe diferențiate, în funcție de raza de acoperire disponibilă. Proiectul va fi remis Parlamentului în luna septembrie.
În prezent, radiodifuzorii achită o taxă unică de 2500 de lei pentru licența de emisie, indiferent de aria de acoperire pe care sunt difuzate programele acestora. În opinia lui Marian Pocaznoi, președintele CCA, nu este echitabil ca un post TV local şi unul cu acoperire naţională să plătească aceeaşi sumă pentru licenţa de emisie. Respectiv, noul proiect prevede o majorare a taxelor de până la 5 000 de lei pentru radiodifuzorii locali și de până la 20 000 de lei pentru cei cu acoperire națională. Potrivit lui Marian Pocaznoi, conceptul a fost deja trimis pentru informare radiodifuzorilor, societăţii civile, Ministerului Economiei şi Ministerului Finanţelor, precum și Centrului Naţional Anticorupţie.
În prezent, în Republica Moldova activează 121 de radiodifuzori. Din aceștia, doar trei deţin licenţă de emisie cu acoperire naţională: postul public naţional „Moldova 1” și posturile private Prime TV şi 2plus. Preşedintele Companiei „TeleradioMoldova”, Constantin Marin, ne-a comunicat că, deocamdată, nu a primit proiectul Conceptului, din care cauză nu poate să se expună pe marginea lui.
La rândul lor, administrațiile posturilor Prime TV şi 2Plus ne-au spus că încă nu au formulat o opinie referitoare la modificările propuse de CCA. În același timp, directorul postului Media TV Cimişlia, Andrei Bargan, consideră că autoritatea de reglementare ar trebui să-şi argumenteze decizia. „Orice om vrea ca să fie mai ieftin, dar e cazul să se aducă argumente, să explice de ce vor să majoreze taxa pentru licenţă. Deşi… mi se pare că suma nu e atât de mare, pentru cei care vor să aibă o televiziune”, crede directorul postului Media TV, Andrei Bargan.
Menționăm că licența de emisie se eliberează pe un termen de șapte ani.