Вы здесь

Agenda CJI pentru luna ianuarie

02 января 2019
458 просмотров
Vă invităm să începeți în forță anul 2019 alături de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), pentru că v-am pregătit un șir de evenimente și activități care îi vor ajuta deopotrivă și pe jurnaliști, și pe consumatorii de presă să înțeleagă mai bine fenomenele din media.
 
  • În perioada 18-20 ianuarie, CJI va desfășura prima instruire din acest an în domeniul educației media. Instruirea va fi organizată pentru profesorii de la treapta gimnazială din municipiul Chișinău. Ulterior, ei vor putea preda disciplina opțională Educație pentru media în clasele a VII-VIII. 
  • În ianuarie, CJI va anunța rezultatele celor două concursuri de selectare a autorilor pentru producerea de pachete multimedia naționale „Moldova Plus” și, respectiv, a șase parteneri locali în cadrul proiectului „Consolidarea Independenței Media în Europa și Eurasia”. Autorii selectați din presa națională vor primi granturi de 2500 USD pentru fiecare pachet multimedia produs, iar partenerii locali vor obține granturi în valoare de 5600 USD pentru implicare în activitățile proiectului. 
  •  CJI va lansa cel de-al treilea atelier online, realizat în cadrul proiectului Media-M, finanţat de USAID și implementat de Internews. Jurnalistul de la RISE Moldova, Dumitru Stoianov, va vorbi despre fact-checking – ce prezintă și cum se realizează la modul practic procesul de fact-checking în cadrul instituțiilor media, de ce este important ca faptele expuse în materialele jurnalistice să fie verificate etc. 
  • Portalul Media-azi.md vă va ține la curent cu evenimentele din domeniul media în cadrul rubricilor tradiționale de știri, comentarii și interviuri. Săptămâna curentă, vă propunem un amplu interviu  cu Ambasadorul Delegației Europene în Republica Moldova, Excelența Sa, Peter Michalco. În fiecare zi de marți veți putea învăța secretele meseriei de la experți sau jurnaliști pe care îi vom invita să se expună la rubrica How to. În luna ianuarie vom continua să monitorizăm politicile editoriale ale instituțiilor media, sub aspectul respectării pluralismului mediatic și deontologiei profesionale. Tot în această săptămână, cercetătoarea Aneta Gonța analizează principalele emisiuni informative ale noilor posturi Orhei TV și Televiziunea centrală, afiliate primarului de la Orhei, Ilan Șor. 
  • În ianuarie, Mediacritica.md va difuza un tutorial digital despre platformele de crowdfunding și scopul acestora. De asemenea, pe 22 ianuarie va fi organizat un club de presă, cu participarea membrilor CCA, unde va fi lansat un nou raport de monitorizare privind manipularea și propaganda, care a cuprins perioada octombrie-decembrie 2018. Mediacritica.md va continua să publice știri, analize și studii de caz. 
  • Departamentul Politici și Legislație Media va lansa buletinul legislativ nr. 93 pentru lunile noiembrie-decembrie, va continua să urmărească situația legislativă din sfera mass-media și va oferi consultație juridică gratuită jurnaliștilor și instituțiilor media. De asemenea, va continua întreținerea rubricii de pe portalul Media-azi.md „Juristul Presei”, oferind răspunsuri la întrebările juridice ale jurnaliștilor. 
  • O nouă întâlnire neformală va avea loc la 25 ianuarie. De această dată expertul invitat de CJI este Aaron Sharockman, directorul executiv al PolitiFact, o organizație americană specializată pe fact checking, câștigătoare a premiului Pulitzer. 
  • Semestrul II la Școala de Studii Avansate în Jurnalism va începe la 10 ianuarie cu Design-ul media, un curs la care viitorii jurnaliști vor obține, de la instructoarea Angela Ivanesi, abilități de machetare și de web design, vor învăța să creeze logo-uri și info-grafice. Toate acestea, studenții le vor putea utiliza, imediat după, la TV newsroom – ultimul curs de televiziune, în cadrul căruia, împreună cu Andrei Cibotaru, se va lucra în regim de redacție și se vor produce buletine zilnice de știri. Iar sfârșitul lunii va da start cursurilor de specialitate. De asemenea, între 15-19 ianuarie, va fi organizat un training pentru instructorii ȘSAJ, în format ToT – pentru că și ei, periodic, învață. 
Pentru a fi la curent cu activitățile desfășurate de CJI, accesați pagina noastră www.media-azi.md. De asemenea, ne găsiți pe Facebook – Centrul pentru Jurnalism Independent Moldova, Media Azi și Mediacritica, Twitter și Instagram.

Activitățile CJI sunt susținute financiar în principal de către Agenția Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internațională prin intermediul Ambasadei Suediei la Chișinău, Deutsche Welle Akademie/ Ministerul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare din Germania, organizația National Endowment for Democracy, USAID și Internews.