Eşti aici

Agenda CJI pentru luna ianuarie

10 Ianuarie 2014
1603 afişări

Monitorizarea libertăţii presei, programe de instruire pentru jurnalişti, lansarea revistei Mass-Media în Moldova, ediţia decembrie 2013 - sunt doar câteva din activităţile pe care le regăsim în calendarul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) pentru luna ianuarie.
 
CJI va demara etapa a doua a programului de stagii pentru cinci jurnalişti din UTA Gagauz-Yeri care vor avea posibilitatea să învețe din experiențele colegilor din mass-media naţionale. De asemenea, echipa Departamentului Instruire şi Comunicare se va întâlni la Tiraspol cu jurnaliştii transnistreni care şi-au încheiat deja programele de stagii în perioada noiembrie-decembrie 2013, pentru a discuta despre rezultate şi a evalua beneficiile acestora în activitatea lor profesională. Tot în luna ianuarie, CJI va lansa primul raport de monitorizare pe tema reflectării problemelor minorităţilor şi a grupurilor vulnerabile social în mass-media.
 
Echipa Centrului va continua să monitorizeze libertatea presei din Republica Moldova, iar toate evenimentele şi tendinţele ce caracterizează anul 2013 îşi vor găsi reflectarea într-o cercetare mai amplă de tip "peisaj mediatic", la care vom lucra pe parcursul întregii luni. Studiul va oferi jurnaliştilor, dar şi publicului larg, o imagine de ansamblu a stării presei autohtone în cadrul Parteneriatului Estic. Tot în ianuarie va fi disponibilă versiunea electronică a revistei analitice bianuale Mass-media în Moldova, ediţia decembrie 2013.
 
Departamentul Politici şi Legislaţie Media va elabora un studiu care vine să evalueze disponibilitatea instituțiilor publice de a oferi acces la informații și provocările cu care se confruntă jurnaliștii în încercarea de a accesa date cu caracter public. Analiza va propune soluții viabile pentru a optimiza comunicarea dintre mass-media și instituțiile care se fac responsabile de garantarea accesului la informații de interes public.
 
După o scurtă vacanţă, în 13 ianuarie se vor relua studiile la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism (SSAJ). Primul curs - Management mass-media - îi va iniţia pe studenţi în “bucătăria” instituţiilor de presă. Astfel, ei vor afla detalii despre procesul de producţie şi distribuţie a unui ziar, organizarea şi coordonarea muncii în redacţii radio şi TV, publicitate şi studii de piaţă. Toate aceste cunoştinţe vor fi oferite de directori media care au reuşit să dezvolte afaceri viabile în acest domeniu în Moldova.

Ulterior, pe durata a două săptămâni, în cadrul cursului Jurnalism pe Teme Politice, studenţii vor învăţa să producă materiale de actualitate politică şi le vor evalua din diferite puncte de vedere - cum ar fi comunicarea politică şi opinia publică, jurnalism civic şi rolul presei într-o societate democratică. Pe parcursul orelor de curs, studenţii vor participa la mai multe dezbateri cu invitaţi din mediul politic. La finele lunii, între 24 – 26 ianuarie, actualii studenţii şi cinci absolvenţi ai SSAJ vor participa la Data Journalism Camp, axat pe jurnalismul de date şi a mijloacelor care le oferă acestea în lupta cu corupţia. Training-ul va fi moderat de Paul Radu de la organizaţia RISE Project România şi Dumitru Lazur, jurnalist local.
 
Menţionăm, de asemenea, că CJI acordă asistenţă juridică gratuită jurnaliştilor şi instituţiilor media în probleme legate de libertatea de exprimare, accesul la informaţie şi alte aspecte ale legislaţiei din domeniu.
 
Pentru a afla mai multe detalii despre activităţile Centrului, vizitaţi www.media-azi.md (si pagina Facebook), www.scoaladejurnalism.md (și pagina Facebook afiliată), dar și pagina şi grupul CJI pe rețeaua de socializare.