Eşti aici

Critici în adresa Legii cu privire la asigurarea egalității

Legea cu privire la asigurarea egalității a fost adoptată în Republica Moldova în mai 2012, după lungi dezbateri în societate și mai ales în mediul politicienilor. Guvernanții au fost felicitați atunci de comunitatea internațională pentru că au avut curajul să armonizeze legislația națională la cea europeană. Fără a diminua importanța adoptării acestei legi, experții ce apără drepturile omului constată că lucrurile în domeniu se schimbă mai greu.

La finele lui 2015, Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării a făcut public un studiu ce analizează atitudinea cetățenilor moldoveni față de persoane ce aparțin anumitor grupuri minoritare. Concluziile, spun experții Centrului, sunt îngrijorătoare, or, există oameni pe care majoritatea ar vrea să-i vadă... expulzați din țară sau i-ar accepta doar în calitate de colegi la locul de muncă, nu însă în calitate de prieteni sau vecini. Grupurile cele mai discriminate, se arată în studiu, sunt persoanele LGBT, cele infectate cu virusul HIV sau persoanele cu dizabilități mintale.

În acest an, de Ziua Internațională împotriva Homofobiei, 17 mai, apărătorii drepturilor comunității LGBT în Republica Moldova au lansat festivalul „Moldova Pride”, care va dura până pe 22 mai și se va încheia cu tradiționalul marș al comunității LGBT, în acest an cu denumirea de „Marș fără frică”.

În ajunul acestor evenimente în spațiul public au fost lansate o serie de mesaje împotriva comunității LGBT. Acestea au culminat cu un „Marș al Tăcerii” în susținerea familiei tradiționale,organizat de Mitropolia Moldovei în ziua când Republica Moldova a marcat Ziua Europei, adică pe 14 mai.

De altfel, Mitropolitul Vladimir și-a atras critici din partea mai multor organizații neguvernamentale după ce la finele lunii aprilie a ținut un discurs în fața parlamentarilor, în care a spus că Legea cu privire la asigurarea egalității „ar fi o înjosire a creștinilor moldoveni” care, în opinia lui, ar alcătui 98 la sută din populație.

Între altele, portalul de știri Sputnik.md a relatat despre acest discurs, anunțând că „Mitropolitul Moldovei, Înaltpreasfințitul Vladimir, care a participat la ședința festivă din Parlamentul Republicii Moldova, dedicată Zilei Tricolorului, le-a bătut obrazul deputaților pentru Legea Egalității de Șanse, adoptată încă în 2012, prin care este promovată homosexualitatea”. Constatarea jurnaliștilor pare tendențioasă pentru că Legea cu privire la asigurarea egalității, de fapt, apără mai multe grupuri minoritare și asigură „tuturor persoanelor aflate pe teritoriul Republicii Moldova în sferele politică, economică, socială, culturală şi alte sfere ale vieţii, fără deosebire de rasă, culoare, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie sau convingeri, sex, vârstă, dizabilitate, opinie, apartenenţă politică sau orice alt criteriu similar”. În niciun capitol al legii nu se vorbește despre „promovarea homosexualității”.

Portalul de știri „În profunzime” a citat o declarație a Asociației Promo-Lex în care se spune că afirmațiile Mitropolitului Vladimir „au atins grav egalitatea și demnitatea umană a persoanelor LGBT. (...) De asemenea, declarația este eronată, deoarece limitează Legea 121 la un singur grup protejat. Reacția deputaților care au aplaudat denotă lipsa responsabilității și respectării principiului egalității și nediscriminării”, scriu experții de la Promo-Lex.

În aceeași zi, pe 27 aprilie, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a înaintat un proiect de lege pentru abrogarea normei cu privire la asigurarea egalității. Reporterii de la Jurnal.md au relatat că „fracţiunea PSRM a părăsit în semn de protest şedinţa de astăzi a legislativului. Socialiştii s-au supărat pentru că preşedintele Parlamentului a refuzat să supună votului includerea pe ordinea de zi a unui proiect de lege”. Inițiativa PSRM a fost imediat criticată de organizații pentru apărarea drepturilor omului, iar avocatul poporului și-a exprimat îngrijorarea că proiectul „constituie o amenințare pentru drepturile și libertățile fondamentale ale omului și un regres de la nivelul deja atins de asigurare a egalității în Republica Moldova”.

De altfel, pe 17 mai, liderul socialiștilor Igor Dodon a participat la un Congres mondial al Familiilor, organizat în Georgia, unde a susținut că „lichidarea înțelegerii tradiționale a familiei și căsătoriei ca o relație legală între bărbat și femeie” ar fi scopul unor „tehnologii concrete precum feminismul, dreptul de gen, protecția minorităților sexuale și justiția juvenilă”. Pe blogul personal, Igor Dodon a criticat și organizarea  de către comunitatea LGBT pe 22 mai, la Chișinău, a Marșului „fără frică”. „Georgienii s-au opus categoric organizarii marșurilor gay-lor în țara lor, au dat dovadă de demnitate și nicio organizație a gay-ilor nu mai încearcă să facă parade. Deci, se poate. Bine ar fi să fim și noi la fel de fermi în apărarea valorilor tradiționale în Moldova”, scrie Igor Dodon.

____________________
Materialul a fost realizat în cadrul proiectului ”Combaterea discriminării prin promovarea practicilor de succes, implicarea cetățenilor  și responsabilizarea mass-media”.
Proiectul ”Combaterea discriminării prin promovarea practicilor de succes, implicarea cetățenilor  și responsabilizarea mass-media” este implementat cu sprijinul proiectului „Susținerea Instituțiilor Naționale pentru Protecția și Promovarea Drepturilor Omului (INPPDO), conform recomandărilor Comitetelor Convențiilor ONU și Revizuirii Periodice Universale (UPR)”, finanţat de Ministerul Afacerilor Externe din Norvegia, cofinanțat și implementat de PNUD Moldova și Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului(OHCHR), în cooperare cu Oficiul Avocatului Poporului (Ombudsmanului) și Consiliul pentru Egalitate.