Eşti aici

Școala de Studii Avansate în Jurnalism

Școala de Studii Avansate în Jurnalism (ȘSAJ) este o instituție unică și atipică în Republica Moldova. Lansată în 2006, ca proiect pilot al Centrului pentru Jurnalism Independent, ȘSAJ a devenit cu timpul o instituție de învățământ atractivă, mereu în pas cu inovația, având la activ peste 180 de absolvenți, majoritatea regăsindu-se în instituții de presă, iar unii – în domeniul comunicării și al cercetării mass-media.

Cursurile Școlii, cu o durată de zece luni, sunt predate de cei mai buni instructori, jurnaliști cu experiență și renume din Republica Moldova. Programul de studii a fost creat în baza unor programe avansate pentru jurnaliști, este adaptat noilor tendințe din educația media și corespunde celor mai înalte standarde jurnalistice din Europa și SUA. Cursanții ȘSAJ învață jurnalismul de la A la Z, pe viu și în regim de redacție, iar accentul este pus pe exercițiul practic, pe munca în teren și pe capacitatea de a lucra în echipă.

Pe parcursul anului de învățământ, studenții sunt inițiați în jurnalismul TV, radio, scris și online, iar dotarea Școlii cu tehnică performantă le permite să obțină, în același timp, deprinderi pentru filmare, montaj, fotografiere, scriere și redactare de știri, reportaje, interviuri și investigații. În paralel, experți în economie, drept, psihologie, fact-checking, social media, management și etică jurnalistică îi învață să deosebească falsul de adevăr, să analizeze cu discernământ aspectele secundare ale muncii de jurnalist, fie că este vorba de respectarea drepturilor copiilor sau ale  minorităților în presă, de respectarea Codului Deontologic al jurnalistului, sau de cunoașterea prevederilor legale privind defăimarea.  

Perioada de instruire se încheie cu un stagiu de patru săptămâni la una dintre instituțiile partenere ale Școlii – ProTV, TV8, Ziarul de Gardă, portalul agora.md, Adevărul Moldova, Radio Europa Liberă ș.a. –, iar mulți absolvenți aleg să rămână acolo și după încheierea stagiului.

Scopul Școlii este de a educa noi generații de jurnaliști universali, cu abilități tehnice diverse și cu o conștiință etică dezvoltată. Unul dintre principiile de bază ale Școlii este să ofere șanse egale absolvenților din alte domenii, inclusiv celor care vin din autonomia găgăuză și din regiunea transnistreană. Totodată, se acordă o atenție deosebită promovării jurnalismului onest și descurajării plagiatului.

Pentru mai multe detalii accesați:
Pagina web a ȘSAJ – http://scoaladejurnalism.md/
Pagina de Facebook a Școlii
Contul de Instagram al Școlii
Tel.: 022 92 94 40